fredag 2 september 2016

Samma värderingar, andra perspektiv

Jag har varit aktiv på allvar inom politiken sedan 2003 då jag blev vald till andre vice ordförande i Barn och Utbildningsnämnden i Bollnäs.Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. En moderatledd regering som förändrat Sverige på många sätt. Vi har i dag ett parti i riksdagen som många menar är  nyfascistiska i sina ideologi, vi har ökade sociala och ekonomiska klyftor i samhället. Det har på många sätt varit en spännande, men svår tid att verka i som politiker.

Jag har genom dessa år omvärderat många frågor trots att jag i grunden har samma värderingar som jag haft i hela mitt vuxna liv, de värderingar jag fick bland annat via mina föräldrar och genom punken. Jag är socialdemokrat, har nog alltid varit det utan att alltid känna till det eller erkänna det för mig själv. Mitt hjärta har alltid varit rött. Det som gör mig till socialdemokrat är inte mitt röda hjärta, det är min pragmatiska hållning. Jag är övertygad om att man når längre på vägen mot ett jämställt, rättvist och solidariskt samhälle om man har ett pragmatiskt förhållningssätt jämfört med om man har en mer dogmatisk hållning.

Det som kanske skiljer mig från andra socialdemokrater är mitt arv från punken. Punken var individualistisk i sin ideologi och socialdemokratin är mer kollektiv. Socialdemokratin har blivit bättre genom åren och dagens socialdemokrati kväver inte individen på samma sätt som den socialdemokrati som härskade när jag växte upp. Där hade jag definitivt inte passat in eller känt mig hemma.

En av de frågor jag omvärderat är synen på skolor, vård och omsorg med alternativa utförare. Från att ha varit en stenhård motståndare till alternativa driftsformer kan jag idag se fördelar med sådana. Ibland är det till och med nödvändigt för att det ska fungera. Min första och största ögonöppnare kom när jag insåg att man inte kan driva byskolorna vidare i kommunal regi och föreslog nedläggning. Resultatet blev att det idag finns friskolor i Växsjö, Segersta, Söräng och Västansjö. Friskolor som fungerar bra, kanske till och med bättre än när kommunen drev dem.

Aleris sjukhus är ett annat exempel på en alternativ driftform som fungerar bra. Ett av landets bästa mindre sjukhus.

Min omvärdering av min syn på alternativa driftsformer har gjort att de som ser sig som mer renläriga socialister stämplar mig som högersosse. Det stör mig inte nämnvärt. Jag är trygg i mina värderingar och jag känner mig väl förankrad i socialdemokratin. Min förhoppning är att jag aldrig stelnar och blir dogmatisk utan tvärtom ständigt omprövar min hållning i olika frågor för att på så sätt finna den mest framkomliga vägen till ett samhälle där alla människor ges samma förutsättningar att förvekliga sina drömmar och där ingen glöms bort.

1 kommentar:

  1. Hej Janne!

    Jag har full respekt för dig i detta och jag kan också fullständigt hålla med dig i ditt resonemang. Ni måste också känna och ha ansvar för personalen även om de nu har bytt arbetsgivare, ocjh att de fortfarande får jobba i Bollnäs, de jobbar ju faktiskt på uppdrag åt Er, därför måste ni också ha ett ansvar.

    Tack!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera