torsdag 22 september 2016

Tankar från gårdagens regionfullmäktige

Igår var det regionfullmäktige. Det är oftast mer regel än undantag att vi inte hinner med alla ärenden trots att vi håller på hela dagen. Vi han med beslutsärendena, men inte interpellationerna med tillhörande debatter.

Det var två frågor som dominerade. Regionfrågan som tog hela eftermiddagen och en motion från KD som handlade om Fair Trade tog större delen av förmiddagen.

I debatten om Fair Trade motionen hävdade Patrik Stenvard (M) att det var frihandelshatande socialister som gillade Fair Trade-certifiering. Mot dessa förfärliga socialister stod frihandelsälskande liberaler. När debatten, som var mycket bra kunde S, C, V, MP, L och KD enas om ett beslut som innebar att vi ställde oss positiva till motionen. Undrar hur C, L, och KD reagerar på att av moderaten Stenvard bli stämplad som frihandelshatande socialist? Att SD kan kallas frihandelsälskande liberaler var också nytt för mig....

Regionfrågan engagerade ännu mer. Samtliga partier utom M, SD, MP och Sjukvårdspartiet var positiva till en Svealandsregion och en bred majoritet i regionfullmäktige ställde sig bakom det yttrande som arbetats fram. Varje parti som var positiva kompletterade yttrandet med egna särskilda yttranden, vilket är vanligt vid sådana här tillfällen. Trots en bred majoritet för förslaget till storregion väljer Gefle Dagblad att beskriva det som om regionfullmäktige var djupt splittrade. Oppositionen var djupt splittrad i frågan, det är sant. Miljöpartiet tror inte på en storregion, det är också sant. Trots det, eller kanske tack vare det fanns en stabil majoritet i frågan. Moderaterna menade att demokratin blir sämre i en storregion jämfört med mindre regioner/landsting. En åsikt värd att respektera även om jag inte håller med. Moderaterna har ju i många år drivit frågan om att sjukvården ska förstatligas och hur kan medborgarna få mer att säga till om i ett Sverige med statlig sjukvård än ett Sverige med regionalt styrd sjukvård? Jag frågade moderaternas Maria Molin det, men hon svarade inte. Patrik Stenvard svarade i ett senare inlägg att Moderaterna inte längre driver den frågan. De har stämmobeslut på att de inte längre anser att sjukvården ska förstatligas. Märkligt då att Moderaterna i Jämtland menar att det är ett bättre alternativ än storregion, i alla fall enligt en artikel i ÖP den 29 aug.

Det som var extra igår var att M och SD i dessa två frågor använde i stort sett samma argumentet för sina ställningstaganden. Var det bara tillfälligheter eller ser vi ett närmande mellan de två högerpartierna? Intressant var också att oppositionen ägnade mer tid åt att debattera med och mot varandra än att debattera med oss i majoriteten.

Tyvärr fick fullmäktige ett tråkigt avslut när Sjukvårdspartiets oppositionsråd och främsta företrädare kallade majoriteten för "maktfullkomliga babianer".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar