fredag 2 september 2016

Opposition utan egna lösningar

Demokratin fungerar som bäst när det finns en tydlig majoritet och en stark och driven opposition. Region Gävleborg har såväl en stark och tydlig majoritet och en mycket aktiv opposition. Det är bra, mycket bra. Man blir som politiker mer skärpt, mer noggrann om man vet att man granskas av såväl opposition som media och medborgare. Jag gillar det även när det blåser som mest. Därför är det bra att oppositionen i regionen är aktiv och kritisk.

Det jag däremot saknar hos oppositionen är en egen politik, egna lösningar på de utmaningar vi har att hantera inom Region Gävleborg. Det blir därför svårt att värdera oppositionens förmåga att leda och styra om de skulle vinna nästa val. Man kan därför säga att oppositionen endast gör hälften av det som ingår i oppositionens uppdrag, dvs granska och kritisera majoriteten. Det vi däremot vet är hur det största oppositionspartiet, Moderaterna styr i två kommuner. Gävle och Ljusdal. Genom att se hur dessa kommuner styrs kanske man kan få en bild över hur Region Gävleborg skulle styras och fungera med en moderat regionledning. Det är ju även i mångt och mycket samma politiker som är med och styr i dessa kommuner som är engagerade i Region Gävleborg. Det moderata oppositionsrådet Patrik Stenvard är kommunfullmäktiges ordf i Gävle och regionfullmäktigeledamoten Anders Jansson (M) är omvårdnadsnämndens ordförande i Gävle. Likadant i Ljusdal. Oppositionsrådet Maria Molin (M) sitter i kommunledningen i Ljusdal.

Gävle kommun har ju precis som Region Gävleborg haft en tuff sommar sett ur bemanningsperspektiv. För Gävles del har det framför allt varit inom äldreomsorgen sommaren varit tuff. En del av Gävles lösning har varit inhyrning av utländska sjuksköterskor som inte behärskat det svenska språket. Det har lett till stora problem. Är det en lösning Patrik Stenvard kan tänka sig inom sjukvården i semestertider? Tidningsuppgifter gör dessutom gällande att det aktuella bemanningsföretaget betalar hemlandets löner, i vissa fall 18 kr/tim. Omsorgsnämndens ordförande Anders Jansson (M) svarar inte på frågor, utan hänvisar till förvaltningen och anser att problemen dessutom är uppförstorade av media.

Oppositionen kritiserar ofta majoriteten i Region Gävleborg för dålig personalpolitik. Kommer en moderatledd regionledning ha en personalpolitik lik den i moderatledda Ljusdal där Maria Molin är med och styr? Enligt Hela Hälsingland saknar 3 av 10 lärare behörighet och orsaken tycks vara att Ljusdals kommun erbjuder för dåliga villkor. Chefsflykten från Ljusdal var ju dessutom  2015 års sommarföljetong i hälsingemedia. En annan fråga man kan ställa sig är om moderaterna tagit bort jouravtalen för vissa personalgrupper i Gävle och Ljusdals kommuner? Det kan väl inte vara så att Stenvard och Molin egentligen struntar i personalens villkor, det är helt enkelt endast ett ett bra verktyg i den politiska debatten?

Visst är det rena spekulationer från min sida, men eftersom oppositionen saknar egna förslag och en egen politik är det enda jag kan gå på är på vilket sätt moderaterna styr i de kommuner där de innehar kommunstyrelsens ordförandeposter. Det finns naturligtvis budgetar från oppositionen, men deras budgetar säger endast hur de vill fördela pengarna, inte hur de avser att lösa frågor som sommarbemanningen, hyrläkarkostnader, regional utveckling osv. Dessutom spretar oppositionspartiernas budgetar ganska rejält. Moderaternas, Liberalernas och KD:s budgetar kan nog anses vara både seriösa och i viss mån realistiska. Sjukvårdspartiets budget är däremot en typisk populistbudget utan förankring i verkligheten. Är Patrik Stenvard verkligen beredd att ge Sjukvårdspartiet inflytande över hur Region Gävleborg ska styras? Eller utnyttjar Stenvard bara Sjukvårdspartiet i sitt eget oppositionsarbete?

Det vore naturligtvis bättre om oppositionen tog fram egna skarpa förslag på de stora utmaningar som finns inom hälso och sjukvården. Då behövde jag inte sitta här och spekulera.

1 kommentar:

  1. Du kan känna dig lugn Jan med en moderatledd region. Jämför gärna hur man arebtar i kommunen och i regionen, http://stenvard.blogspot.se/2016/09/det-alternativa-alliansledarskapet.html

    SvaraRadera