måndag 28 april 2014

Meningslös invånarjakt eller stora möjligheter till utveckling?


Läser i Ljusnan att kommunen ökar sitt invånarantal det första kvartalet 2014. Det är naturligtvis positivt, men är det en trend? Är vi på väg mot målet om 27 000 invånare? Är Bollnäspartiets vision om 30 000 invånare ett luftslott som riskerar att leda in kommunen på en farlig väg?

Anledningen till mina funderingar är en artikel i Dagens Samhälle som hävdar att kommunernas mål om ökning av invånarantalet ofta är förgäves. Kommunpolitikerna har inte förutsättningar att påverka den urbanisering som idag pågår. Enligt artikeln så blir forskningen allt mer överens att befolkningstillväxt för många är en fåfäng kamp mot naturkrafterna. Urbaniseringen är global och den kommun som befinner sig på avstånd från de stora arbetsmarknadsregionerna får mycket svårt att med lokal politik vända utvecklingen. Jenny Syssner, föreståndare på Centrum för kommunstrategiska studier i Linköping hävdar att det går att påverka på marginalen och hon är därför kritisk till kommunernas mål om befolkningstillväxt. Det vore bättre om de kommuner som krymper hade visioner för hur man krymper en kommun smart. Om hon har rätt vet jag inte, men hon har helt klart en poäng.

Frågan är då om Bollnäs kommun ligger för långt bort från den heta arbetsmarknadsregionen runt Stockholm? Kommer fler människor än idag anse att det är ok att pendla till Stockholm/Uppsala för att arbeta? Om det är så är jag övertygad om att vår kommun kan växa med hjälp av lokal politik. Tyvärr inte genom lokal politik allena, det krävs även satsningar på bättre och snabbare kommunikationer med Stockholm i form av dubbelspår på järnvägen. Även om vi kommunpolitiker är djupt engagerade i den frågan så äger vi den inte. Vi äger möjlighet att påverka men besluten ligger utanför kommunen.

Jag tror att Bollnäs och även Söderhamn med sitt läge har förutsättningar för att växa, kanske  upp till 27 000 invånare men troligen inte till 30 000. Mälardalen växer och människor måste bo någonstans. Vi kan erbjuda bostäder i bra lägen, ett rikt och brett kultur och fritidsliv. Det jag tror krävs är att fokusera än mer på att skapa en likvärdig skola där resultaten ligger på en högre nivå än vad de gör idag. Får vi till det och ett dubbelspår har vi de förutsättningar som behövs för en stabil befolkningstillväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar