tisdag 14 januari 2014

Näringslivsetableringstankar

Läser i Ljusnan att affären i Vallsta öppnar igen. Det är lokala företagare som värnar sin hembygd som bestämt sig för att satsa på en butik eftersom bygden behöver butiken. Vallsta som ort blir mer attraktiv. Detta gläder mig och samtidigt stärks jag i min uppfattning att stommen i kommunens eller regionens lokala näringsliv ska bo och verka inom kommunen eller regionen. Lokalt ägande ger en helt annan känsla för lokalsamhället jämfört med anonyma ägare långt bort ifrån. Lokalt ägande innebär också att man tänker mer långsiktigt och därigenom blir jobben tryggare.

Hade min gamla arbetsplats haf lokala ägare hade man aldrig flyttat produktionen till England, hade AQ eller SNA Europe haft lokala ägare hade man aldrig flyttat produktionen utomlands. Det finns säkert fler exempel. Tiderna är förbi då vi kan hoppas på att det kommer starka företag som vill etablera sig på landsbygden. Framgångsrika företag kommer även i framtiden att köpas upp av storägare och en del av dessa företag kommer då att flyttas från kommunen eller regionen. Det är då viktigt att ha ett näringslivsklimat och en framtidstro som stimulerar nyföretagande.

Hur skapas då denna framtidstro? Kommunen kan bidra genom kloka långsiktiga satsningar på kärnverksamhet som utbildning och infrastruktur, kultur och fritid. Vi kan också bidra genom att förstärka på exempelvis samhällsbyggnadskontoret för att förstärka servicen till företag och medborgare. Vi kan erbjuda starta egetkurser mm. Det vi inte ska göra är att ständigt tjafsa i kommunfullmäktige och på insändarsidor. Det ger en negativ bild av kommunen. Vi ska däremot ha konstruktiva debatter mellan majoritet och opposition. Det är betydligt svårare men ack så mycket roligare.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Mycket bra skrivet!! Jag håller med dig fullständigt!

    Hoppas att du mår bra nu så du kan ut och åka skidor!!

    Tack!!!!!

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera