fredag 10 januari 2014

När kommer omställningen?

Vindkraften debatteras för fullt. Det påstås att den är viktig i omställningen av energiprodukttionen till en mer miljövänlig produktion. Det är säkert så, men när kommer omställningen? Mig veterligen pågår det inte mycket till omställning i vårt land och så länge stora delar av världen producerar el med hjälp av kolkraftverk så bidrar den svenska vindkraften knappast till någon omställning. Det som händer är att istället elproduktionen ökar. Sveriges energiproduktion nådde rekordnivåer 2012 om jag är rätt informerad.

Om vi på allvar menar att vår energiproduktion ska bli mer miljövänlig måste vi börja jobba med det vi har idag, vattenkraft och kärnkraft. Vattenkraften är enklast att förbättra. Börja med att riva ur all småskalig vattenkraft och återställ dessa vattendrag. Omkring tusen små vattenkraftverk kan ersättas av 40 moderna vindkraftverk. Om vi bygger fiskvägar och släpper vatten i torrfåror, återställer åar och älvar efter flottningen och på så sätt skapar en bättre miljö kanske en utbyggnad av vindkraften är nödvändig. När allt detta är gjort och om vi då ser att det finns ett behov utifrån ett samhällsperspektiv att bygga ut vindkraften kan man göra det, men då på ett sätt så att den verkligen uppfattas som miljövänligt. Och naturligtvis ska den byggas ut så nära de områden där elen konsumeras. Det är bäst för såväl människa som miljön.

Om vi däremot sätter marknadens behov före miljön så kan naturligtvis vindkraften byggas ut för fullt, framför allt i Norrland. Man har tagit malmen, man har tagit vattenkraften, man har tagit skogen av oss och vinsterna av dessa råvaror skickas ut ur våra kommuner utan att det leder till ökad kommunal välfärd. Dessa näringar som en gång i tiden bidrog till utvecklingen eftersom de var personalintensiva och därigenom gav kommunerna skatteintäkter har effektiviserats på ett sätt att kommunerna numera knappt får några intäkter alls. Risken är stor att samma sak sker med vindkraften. Då står vi där lurade av marknadens prat om grön omställning och nya jobb medan flyttlassen lämnar våra kommuner likt råttor från ett sjunkande skepp.

Är det inte bättre att tänka efter före?

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Mycket klokt och intelligent skrivet! Jag håller med dig fullständigt i det som du har skrivit!

    Tack!!!!!!

    Skitfiske på dig!

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera