tisdag 17 december 2013

Sorteringstankar

Höghammarskolan i Bollnäs står inför stora förändringar. Färre och färre elever söker dit. Till våren slutar 67 elever och i värsta fall börjar 7-10 st nästa höst. Orsaken sägs vara att samhällsutvecklingen tillsammans med förändringar i skollagen gör en gymnasiesärskola av Höghammars modell mindre attraktiv ur elevers och köpande kommuners perspektiv. Elever som gått grundsärskolan i en inkluderad skola vill också gå en inkluderad gymnasiesärskola. En inkluderad skola är när elever går särskola tillsammans med elever som inte går särskola. Det är egentligen en god utveckling även om den på kort sikt slår hårt mot Bollnäs kommun i form av färre arbetstillfällen.

En inkluderad skola ställer naturligtvis andra krav på utbildning och kompetens för såväl lärare som rektor, men med rätt förutsättningar går det naturligtvis bra. Det finns de som menar att man gör eleverna en stor otjänst genom att inkludera grundskola och grundsärskola på samma skola i samma klassrum. De som hävdar det menar att såväl grundskoleeleverna som grundsärskoleeleverna får bättre förutsättningar att nå målen om man separerar skolformerna och läser var för sig. Ingen regel utan undantag, men för mig känns det helt fel att sortera barn. Det är bättre att anpassa skolan så att alla barn får lyckas i klassrummet. Skolans uppgift är att se till att alla barn har möjlighet att nå målen. Det är skolan som misslyckats och inte barnen om så inte sker. Ett barn kan inte hjälpa att det är som det är. Bland det värsta som finns för ett barn är att inte få vara med, att känna sig utanför.

Men att hävda att samhällsutvecklingen går åt fel håll för att behovet av en gymnasiesärskola av Höghammars modell minskat är att tänka fel. Vi ska naturligtvis anpassa Höghammarskolan och utveckla den så att den även i framtiden är en av landets främsta gymnasiesärskolor, även om det innebär att skolan är betydligt mindre än idag.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Beröm till dig för vad du sade på kvällens KF, jag är nöjd!!

    Jag tycker precis som dig i det som du har skrivit ovan, oerhört tråkigt för Höghammarskolan, meen vi får hoppas på att framtiden ger fler elever som behöver våran skola.

    Tack!!!!!!

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera