tisdag 11 oktober 2016

Perspektiv

Mina ansvarsområden är ju som bekant infrastruktur, kollektivtrafik, miljö och folkhälsa. Det fyller upp mitt uppdrag mer än väl. Jag jobbar med dessa områden dels som vice ordförande i Hållbarhetsnämnden och dels som regionråd. Jag gillar att jobba med frågorna ur flera perspektiv.

Trots att jag redan idag fyller min tid mer än väl med mina huvuduppgifter har jag under mina snart två år som regionpolitiker blivit mer och mer intresserad av sjukvårdsfrågor. Det är av främst två skäl som väckt mitt intresse. Dels är det för att jag är ordförande i regionstyrelsens fastighets, teknik och miljöutskott, och dels alla rubriker i media.

Eftersom jag har förmånen att kunna se på sjukvården ur ett styrning och ledningsperspektiv är det ofta mycket intressant att läsa rubrikerna i media. Artiklarna är oftast mer balanserade än vad rubrikerna ger sken av. Sånt tycker jag är spännande. Olika perspektiv. Jag var på ett möte med SJ härom dagen och de presenterade en sammanställning över punktlighet. Det visar sig att tågen är mer punktliga än vad folk i allmänhet tror. De som reser med SJ tror att punktligheten är lite sämre än vad statistiken säger. De som inte reser med SJ tror att punktligheten är mycket sämre än vad statistiken visar. Jag ser i den statistiken stora likheter med sjukvården i vårt län.

När man läser de svarta rubrikerna är det lätt att glömma att svensk sjukvård tillhör världens bästa sjukvård. Den senaste undersökningen bekräftar en del av det som gör att jag blivit mer och mer intresserad av sjukvårdsfrågor. "Patienterna säger sitt-då sågas länets sjukvård" var en rubrik på Hela Hälsingland. När jag klickar på rubriken hamnar jag på en mycket intressant artikel. Artikeln handlar om en patientundersökning som redovisar patienternas intryck av den specialiserade och den öppna sjukvården i sex olika parametrar. Det finns diagram som visar samtliga landsting och regioners resultat. Region Gävleborg är tredje sämsta landsting när det gäller den specialiserade slutenvården. Det är fakta och en placering vi självklart inte är nöjd med. Utifrån ett helhetsintryck är 87% av patienterna nöjda. Samma resultat får bland annat Stockholms och Uppsala län. De bästa länen i landet landade på en nöjdhetsgrad på 91%. Snittet i landet ligger på 88%.

Spindeldiagrammet visar Gävleborg i förhållande till riket. Skillnaden är inte särskilt stor
Om 87% är nöjda och Region Gävleborg ligger 4 procentenheter lägre än de bästa landstingen och en procentenhet lägre än rikssnittet kan man då påstå att patienterna sågar sjukvården? Utifrån mitt perspektiv var artikeln mer rättvisande än rubriken som ledde mig till artikeln.

Vår sämsta gren inom den specialiserade sjukvården ligger inom områdena Delaktighet och inkludering och Information och kunskap, områden vi delar med övriga sjukvårdssverige. Svensk sjukvård är världsklass men är samtidigt svagast inom områdena Delaktighet-inkludering samt Information-kunskap, i alla fall om man frågar patienterna. Och ur mitt perspektiv har patienterna alltid rätt. Vi sysslar med sjukvård utifrån medborgarnas och patienternas perspektiv.

Jag tror att det är en klok strategi att lära sig av de bästa och man själv vill bli bättre på det man gör. Vill vi bli bättre på att se hela patienten ur patientens perspektiv är det enligt mig klokast att lära av de bästa på området och de bästa finns som sagt inte i Sverige. De finns i San Fransisco. Enligt våra kritiker är inte heller det rätt väg att gå. Lär av Jönköping brukar Sjukvårdspartiet säga. Jönköping ligger på 73 respektive 79% i områdena Delaktighet-inkludering och Information-kunskap. Vi ligger på 71 respektive 76%, ett par procentenheter lägre.

Regionledningen jobbar jättehårt för att hela tiden utveckla sjukvården i länet. Andra parametrar i patientundersökningen visar att vi ligger i toppskiktet. Sådant kommer sällan fram i den offentliga debatten. Oppositionen lyfter av politiska skäl det som de anser vara bevis på att majoriteten gör ett dåligt jobb (vilket är deras uppgift att göra) och media speglar det som de tror att läsarna är intresserade av (vilket är deras uppgift att göra).

Hur som helst så är det funderingar av den här arten som gör att jag blivit mer och mer intresserad av sjukvårdsfrågor. Jag måste helt enkelt frigöra tid att sätta mig in i frågorna lite djupare än vad jag hittills gjort.

Spindeldiagrammet visar hur samtliga landsting/regioner placerar sig i förhållande till varandra inom den specialicerade slutenvården. Inte heller här är skillnaderna jättestora

1 kommentar:

  1. Hej Janne!

    Jag är glad att du blivit mer och mer intresserad av sjukvårdsfrågor, du är som jag har sagt förr den enda i regionfullmäktige som jag litar fullständigt på, det skulle betyda mycket för mig.

    Faktum är att det är personalen nere på golvet som står för verksamheten som betygsattes det var då väldigt dåligt att tidningarna kommenterade med så nedsättande ord som de använde. Jag tycker att personalen gör sitt yttersta i alla lägen, det skall de ha beröm för istället.

    Tack!!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera