lördag 15 oktober 2016

Om städning på sjukhusen

I torsdags hade vi sammanträde med regionstyrelsens fastighets, teknik och miljöutskott. Jag är ordförande i utskottet. I utskottet sitter även representanter för M, SVG, C och MP. M representeras av oppositionsrådet Stenvard och SVG representeras av oppositionsrådet Zettlin. Det innebär att såväl majoritet som opposition har en mycket god insyn i utskottets verksamhet. Vi hanterar många viktiga frågor. Fastighetsinvesteringar, it och fiber, en del miljöfrågor mm. Även städningen av Region Gävleborgs lokaler ligger på utskottets bord.

Det har varit stora problem med städningen på våra sjukhus. I samband med att vi upphandlade städningen för något år sedan skärpte vi kraven. Region Gävleborg har landets hårdaste krav när det gäller städning av sjukhus. Det normala är att man städar efter en kvalitet som kallas INSTA 800. Region Gävleborg ställer krav att städningen också ska följa Dansk Standard. Anledningen är att vi vill undvika smittspridning på våra sjukhus.

I och med att vi ställer landets högsta krav så har det inte varit helt enkelt för den nya leverantören att leva upp till kraven i Dansk Standard. Inget städbolag som verkar i Sverige har erfarenhet från att städa enligt Dansk Standard. Det har periodvis varit stora problem, leverantören har tvingats betala viten till Region Gävleborg. Det har varit så allvarligt att städbolaget vid två tillfällen varit till regionstyrelsen och där fått redovisa på vilket sätt man arbetar för att komma till rätta med problemen och därmed leva upp till städavtalet och Dansk Standard.

Numera följer vi upp städningen och städavtalet vid varje sammanträde med FTMU. Städbolaget är på plats och redovisar sitt nuläge, uppföljning av tidigare aviserade åtgärder samt vilka åtgärder som planeras på kort och lång sikt. I torsdags hade vi vårt sammanträde på Gävle sjukhus där vi gick igen både INSTA 800 och Dansk Standard. Vi fick också på plats på en avdelning (familjeläkarjouren) genomföra en fiktiv kontroll av städningen. Det var mycket intressant! Städning och uppföljning av städning är definitivt ingen skitsak!

Jag kan därför tycka att det är tråkigt att sjukvårdspartiets Henrik Olofsson väljer att skriva insändare där han hävdar att vi inte tar problematiken runt städningen på allvar trots att han rimligtvis borde känna till att FTMU jobbar hårt med att följa upp och därigenom säkerställa att vår leverantör jobbar för att leva upp till städavtalet. Han borde också genom sin partikamrat Stig Zettlin veta att städningen på det stora är bättre nu än vad den gjorde med det gamla städavtalet som hade lägre hygienkrav. Det är helt enkelt renare.

Henrik Olofsson har också i olika interpellationer till regionfullmäktige ställt frågan om jag har förtroende för det bolag som städar Region Gävleborgs lokaler. Politik är sällan enkelt och relationer med leverantörer gynnas knappast av att man diskuterar dem i tidningarnas insändarspalter eller i regionfullmäktige. Det vore synnerligen oproffesionellt av mig att offentligt uttrycka huruvida jag har förtroende eller inte för ett företag som vi har en affärsrelation med. Vi är inte nöjda med hur städningen fungerar idag och vi jobbar aktivt tillsammans med vår leverantör i syfte att nå Dansk Standard och därigenom också leva upp till städavatalet.

Det som däremot är relevant att diskutera är om städningen ska skötas av oss själva eller om den ska upphandlas och den diskussionen tar jag gärna. På kort sikt menar jag att det inte är någon bra lösning att bryta avtalet och ta hem städningen i egen regi. Gör vi det behöver vi rekrytera rätt ledningskompetens och skapa en fungerande organisation för städning i egen regi, vilket kräver såväl tid som resurser. Därför jobbar vi hårt och aktivt för att tillsammans med vår leverantör säkerställa att städavtalet kan uppfyllas.

På längre sikt kan det däremot vara värt att ta en ordentlig funderare på om det kan vara klokt att åter ta hem städningen i egen regi. Det är lättare att vidta kvalitetshöjande åtgärder om man själv äger arbetsledning jämfört med om man måste göra det genom en avtalsrelation med en leverantör. Det är också viktigt att komma ihåg att det blir bra mycket dyrare (tiotals miljoner) att ha städningen i egen regi. Det var ju anledningen till att städningen en gång i tiden lades ut på entreprenad. Om det är värt det priset diskuterar jag gärna med sjukvårdspartiets Henrik Olofsson och andra.

1 kommentar:

  1. Hej Janne!

    Klokt och bra, jag tycker nog att det är värt priset att ta hem städningen.

    Tack!!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera