onsdag 26 oktober 2016

Om bolagisering av primärvården

Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard vill bolagisera primärvården. Anledningen är att konkurrensen gentemot de privata hälsocentralerna enligt Stenvard är snedvriden eftersom Region Gävleborg balanserar överskott från hälsocentraler med överskott mot underskotten en del hälsocentraler har. En bolagisering skulle enligt honom göra det enklare för samtliga hälsocentraler att hålla sin budget. Jag vet inte vad han har för erfarenhet av bolag. Min erfarenhet är att bolag avvecklar de verksamheter som inte är lönsamma. En annan erfarenhet jag har är att bolag gärna centraliserar sin verksamhet för att uppnå stordriftfördelar.

Enkla lösningar är sällan bra lösningar. Det är viktigt att komma ihåg vilket uppdrag Region Gävleborg har, nämligen att säkerställa god hälso och sjukvård för länets invånare. Vår bestämda uppfattning är att primärvård i form av hälsocentraler ska finnas nära där folk bor. Vi har till skillnad mot de privata hälsocentralerna alltid ett sistahandsansvar för primärvården. Det innebär att vi måste acceptera att vissa hälsocentraler där sämre ekonomiska förutsättningar finns får svårare att hålla sin budget, medan andra där bättre förutsättningar finns har lättare att hålla sin budget. Vårt hälsovalssystem innebär att privata aktörer kan etablera sig var de vill. De privata aktörerna har inget ansvar att finnas i hela länet utan kan etablera sig där förutsättningar för lönsamhet är goda.

Ett alternativ kan ju vara att utgå från de hälsocentraler som har sämst förutsättningar och budgetera utifrån dessa. Konsekvensen av ett sådant tänk blir att de hälsocentralerna som har bättre förutsättningar gör stora överskott. Det innebär att pengar låses fast i överskott som borde gå till sjukvård, samt att de privata hälsocentralerna får större vinster. Region Gävleborg tillämpar koncerntänk och låter överskott balansera underskott mellan de olika hälsocentralerna. Vi tror nämligen att det ger bättre förutsättningar för primärvården och hälsocentraler nära invånarna sett ur ett länsperspektiv.

Undrar hur Stenvard tänker när det gäller de hälsocentraler som gör underskott. Han efterlyser i tisdagens Ljusnan åtgärder. Hade verksamheten varit bolagiserad såsom Stenvard vill hade det varit naturligt för det bolaget att avveckla de hälsocentraler som inte är lönsamma. Stenvard verkar vara mer intresserad av att värna de privata vårdbolagen medan vi i majoriteten värnar medborgarnas behov av att ha nära till en hälsocentral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar