lördag 2 april 2016

Om samtal

Tror det är för lite samtal i politikens värld. För mycket debatt. För man ett samtal om viktiga ämnen lyssnar man på varandra, resonerar. Man behöver inte finna lösningar i samtal. I samtal är det frågorna som är i fokus. Processen om man så vill. Debatter har andra syften. En debatt ska vinnas, då lyssnar man inte på den man debatterar med. Man har redan bestämt sig vilket budskap man vill förmedla, jag har rätt och du har fel.

Jag lyssnade på ett viktigt samtal häromsistens. Folkteatern och Lokomotiv anordnade en budkavle om nödvändigheten till omställning. Om det svåra att förändra trots att de flesta är medvetna om nödvändigheten till förändringar. Hur vi sitter fast i strukturer, samma strukturer som orsakat nödvändigheten till omställning. Om språk, språk som inkluderar, språk som exkluderar.

Vad skulle hända om vi ibland ersatte ett vanligt politiskt sammanträde i kommun eller region med ett samtal? Samma politiker. Ledd av en skicklig samtalsledare. Ett samtal bortom politisk prestige om det som är kärnan i vår demokrati. Om vi politiker i ett sådant samtal för en stund vågade kliva ur rollen och betrakta oss själva, vårt uppdrag och vår roll lite från sidan. Att offentligt våga spegla sig i sin ideologi. Jag tror att ett sådant samtal skulle ge oss ganska mycket. Perspektiv som utvecklar oss, inte bara som politiker utan också som människor.

Jag hade ett samtal med en bekant för ett tag sedan. Min bekant var mycket besviken på samhällets utveckling, på socialdemokratins oförmåga att visa på ett alternativ till Alliansens politik. Stå upp på ett tydligare sätt för socialdemokratins värderingar. Han menar att vi är för lika Alliansen och orsaken till att vi är det är för att vinna medelklassväljarna. Medelklassen har bra värderingar menar han, de vill leva i ett solidariskt samhälle, inte ett egoistiskt samhälle. Våga lita på medelklassens värderingar var budskapet. Han har troligtvis rätt. De politiker och de partier som litar på medborgarna är de som vinner i längden. Det självklara är ofta det svåraste!

Samtal är viktiga. Ändå prioriterar vi bort dem.

2 kommentarer:

  1. Om Folkteaterns arrangemang häromkvällen kan väl sägas att det slutligen blev nästan motsatsen till vad tanken presenterades som i inbjudan före tillställningen.

    Teatern skulle ge infallsvinklar in i en dialog om de frågor som ställdes i skådespeleriet.

    Men man struntade i dialogen. Vad vi Bollnäsbor kunde tänkas tillföra i dialogen-samtalet, den tiden tog teaterfolket själva i det samtal som blev en monolog. Våra tankar var inte viktiga.

    Ett bra exempel på motsatsen till samtal ledd på kulturnivå.

    Besvikna Bollnäsbor lomade därifrån fyllda av tankar.

    SvaraRadera
  2. Hej Jan!

    Så klokt resonemang, jag håller med dig fullständigt. Tänk vad mycket tid ni skulle spara på mötena om ni förde konstruktiva samtal i frågorna istället för debatt. Det vore en revolution för demokratin. Jag är tacksam om du arbetar vidare med detta i både partiet och vidare till KF och RF, och vi skattebetalare skulle också bli mer nöjda än idag.

    TACK!!!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera