tisdag 12 april 2016

Tankar ang debattnivån i regionfullmäktige

Tänk vad olika man kan se på saker och händelser beroende på vilket perspektiv man väljer att se frågan eller händelsen på. Igår läste jag en artikel om debattklimatet i regionfullmäktige. Jag instämmer i artikeln. Debattklimatet är ibland direkt ovärdigt och vi diskuterar detaljfrågor istället för  viktiga strategifrågor.

När jag sedan läser Gefle Dagblads ledare på samma tema häpnar jag. Den illa sammansatta analysen menar mellan raderna att fel frågor diskuteras på grund av att Region Gävleborg är en toppstyrd organisation. Undrar om ledarskribenten följer Region Gävleborg och regionfullmäktige över huvud taget? Då hade hon sett att anledningen till att sjukvårdsfrågor på detaljnivå diskuteras i regionfullmäktige och inte i Hälso och Sjukvårdsnämnden där de hör hemma är att oppositionen massproducerar motioner och interpellationer i sjukvårdsfrågor som ligger på detaljnivå. När de trots allt skriver en motion eller interpellation om frågor som hör hemma i fullmäktige kryddas de med insinuationer och ibland rena lögner. Ett exempel är en interpellation om regionens ambitioner om X-tåget från det moderata oppositionsrådet Patrik Stenvard. Trots att Stenvard vet att vår ambition är att öka turtätheten med X-tåget så skriver han "Kommer den politiska ledningen att fortsätta flytta över den inomregionala tågtrafiken från tåg till buss?" Ett grälsjukt påstående och en ren lögn. Den politiska ledningen jobbar långsiktigt för ökad inomregional tågtrafik. Majoritet och opposition (alla fall i Hållbarhetsnämnden) är helt överens om att vi långsiktigt måste öka turtätheten med X-tåget. Trafikverkets planerade servicefönster på Norra stambanan) tvingar dock oss att ersätta ett tåg mellan Bollnäs och Ljusdal med buss eftersom Trafikverket stänger av järnvägen under ett par timmar mitt på dagen.

Att som ledarskribenten i Gefle Dagblad göra en snabb och enkel analys i syfte att bekräfta bilden av Region Gävleborg som en toppstyrd organisation är ett slarvigt sätt att gena i analysen. Hade ledarskribenten fördjupat sig i orsakerna till den stundtals låga debattnivån och varför detaljfrågor debatteras i regionfullmäktige hade kanske en annan bild uppenbarat sig för henne. Hon hade troligtvis upptäckt att det är oppositionen som vill topp och detaljstyra och inte majoriteten. En sådan analys motsäger ju bilden av Region Gävleborg och därför passar den kanske inte in i ledarskribentens politiska agenda?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar