onsdag 13 april 2016

Funderingar under hemväg från Riga

Har nu avslutat andra utbildningstillfället i "Unboxing the sandbox" som anordnas av Svenska Institutet. Den här gången var vi i Riga. Det är representanter för kommuner och regioner runt Östersjön som deltar på utbildningen. Det är en krävande och intressant utbildning vars syfte är att få ett bättre utfall av transnationellt samarbete. För mig som regionpolitiker med bland annat infrastruktur som ansvarsområde är det självklart att vi ska ha ett transnationellt samarbete i dessa frågor så att vi tillsammans kan påverka såväl EU som våra stater att satsa på Botniska korridoren och ett ökat järnvägsunderhåll. Sådana järnvägssatsningar ger bättre möjligheter att utveckla den regionala kollektivtrafiken på järnväg, vilket i sin tur ger bättre förutsättningar för Gävleborgs invånare att bo och leva här.

En sak som slår mig när jag lyssnar på en av föreläsarna är likheten mellan framgångsrika entreprenörer och framgångsrika politiker. Bägge lever och brinner för att förverkliga sina drömmar och de gör det med samma intensitet, de blir framgångsrika genom att våga utmana rådande normer och sanningar.

En annan sak som slår mig är hur viktigt det är att vi ser vad som förenar oss. Oavsett om det handlar om regioner runt Östersjön eller inom vårt eget land. Det är ju kring det som förenar oss man kan bygga ett gemensamt samhälle. Denna utmaning är nog särskilt svår i Sverige där vi är extremt individualistiska och där den individuella identiteten blir allt viktigare. Jag är övertygad om att vi måste jobba än hårdare på att finna det som förenar oss oavsett vem vi är. Finner vi det blir vi också framgångsrika i vårt samhällsbygge. Misslyckas vi ökar utrymmet för sverigedemokrater och andra mörka krafter att växa.

En tredje sak jag funderar på under min hemresa från Riga är hur jag/vi på bästa sätt ska kunna nå ut med och kommunicera det oerhört viktiga arbete som vi gör inom Region Gävleborg. Det som inte får plats i media eftersom klickmonstret måste gödas. Felaktigheter och rena lögner blir fakta och sanningar i klickmonstrets skruvade värld. När vi arbetar för att bredda debatten får vi kritik för att vi struntar i detaljfrågor. När vi tvingas diskutera detaljfrågor på grund av att oppositionen skriver motioner och interpellationer får vi kritik för att vi inte har fokus på strategiska utvecklingsfrågor. När vi inte toppstyr får vi kritik för att inte sätta ner foten. Om vi sätter ner foten får vi kritik för att vi toppstyr.

På sätt och vis känns det skönt att det finns är vardag bortom klickmonstrets skruvade världsbild. En vardag där vi faktiskt gör ett väldigt bra jobb. Ett jobb som förr eller senare kommer att betala sig i form av ett bättre Gävleborg för invånarna att bo och leva i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar