fredag 22 april 2016

Tankar om olika förhållningssätt till regional utveckling

Igår var det regionstyrelsen. Ett intressant möte som väcker en del tankar om förhållningssätt. Jag kandiderade till uppdrag i Region Gävleborg för att jag ville jobba med regional utveckling, med infrastruktur, miljöfrågor, folkhälsa mm. Ur det perspektivet har jag ett uppdrag som passar som hand i handske. Jag trivs alldeles utmärkt. Det som slår mig efter gårdagens regionstyrelsesammanträde är att man kan ha lite olika förhållningssätt till regional utveckling.

Gävleborgs län är ett län med stora utmaningar. Arbetslösheten är hög, utbildningsnivån är låg. Folkhälsotalen är också låga. Länet måste ställa om, nyföretagandet måste öka om vi ska klara arbetslösheten. Samtidigt måste vi också ställa om till ett mer hållbart samhälle. Det gör att man enligt mig måste vara mycket aktiv om utvecklingen ska kunna vändas.

Att jobba aktivt med regional utveckling kostar naturligtvis resurser. Det är också lite av ett vågspel eftersom vi inte har ett facit på framtiden. Om vi gör rätt eller fel satsningar visar sig ju först om några år.

Här verkar vi ha lite olika synsätt vi och oppositionen. Framför allt Moderaterna intar en mer passiv roll när det gäller den regionala utvecklingen. Det är lite förvånande och samtidigt mycket synd. Förvånande eftersom Moderaterna säger sig stå för företagande och utveckling och synd eftersom länet tappar i utveckling genom ett passivt och konfliktskapande förhållningssätt.

Ett exempel är arbetet med att ta fram en målbild för 2030. Vi genomförde en mycket uppskattad målbildsdag i höstas och har sedan dess planerat för en uppföljning nu i vår. Vi tror att det är viktigt att hela länet träffas under en dag som har fokus på framtiden och på regional utveckling. Moderaterna och Sjukvårdspartiet väljer att inta en per passiv hållning och menar att en sådan dag inte behövs. Pengarna bör istället gå till sjukvården. Vill man ha rubriker i tidningen är det naturligtvis rätt väg att gå, men på vilket sätt skapar det utveckling? På vilket sätt får vi fler företag till länet om vi väljer ett mer passivt förhållningssätt till regional utveckling?

Att Sjukvårdspartiet väljer det förhållningssättet är inte så konstigt. De har ju som parti fokus på sjukvården och är inte intresserade av så mycket annat än sjukvårdsfrågor. Men Moderaterna? Det skulle vara intressant att veta hur de tänker. Jag läser på Patrik Stenvards blogg att endast två av 26 interpellationer oppositionen ställt handlar om regional utveckling. Det kanske stämmer, jag har inte räknat. Hur som helst bekräftar det bilden av att Moderaterna och den övriga oppositionen är passiv i dessa frågor i styrelsen och i fullmäktige.

När vi gick från att vara landsting till att bli region tillkom en hel del nya uppgifter. Uppgifter som Moderaterna tyvärr inte omfamnat utan istället intar en märkligt passivt förhållningssätt till. Regional utveckling handlar om mycket mer än att fördela de medel till projekt och annat Region Gävleborg har att fördela.


2 kommentarer:

  1. Vad är regionens hållning till riksväg 84 och hastighetssänkning på nämnda väg?

    SvaraRadera
  2. Vi fattar beslut om ett remissyttrande på nästa Hållbarhetsnämnd. Utifrån diskussionen på den senaste Hållbarhetsnämnden finns en stor samstämmighet att hastighetssänkningen är fel väg att minska olyckorna. Rätt väg är satsningar på separerade körfält på RV 50, 83, 84, 56 och 68.

    SvaraRadera