söndag 3 januari 2016

Vad är ett dråpslag?

Vad är ett dråpslag? Just nu används det ordet på grund av att bensinskatten höjts med 50 öre per liter. Dråpslag? Många delar på sociala medier och är upprörda över att regeringen omöjliggör livet på landsbygden. Det blir självklart dyrare att köra bil om bränslet blir dyrare, men dråpslag? Kör du 2000 mil om året och din bil drar 0,8 liter per mil köper du 1600 liter bränsle om året. Skattehöjningen blir då 800 kr per år eller 67 kr i månaden. Dråpslag?

För mig är ett dråpslag någonting som är betydligt värre än 70 kr i månaden. Ett dråpslag kan exempelvis vara att bli av med sjukersättningen trots att du fortfarande är sjuk. Ett dråpslag kan också vara att förlora jobbet och inse att det var många år sedan a-kassan var 80% av lönen. Ett dråpslag kan också vara att du tvingas tacka nej till ett jobb eftersom det saknas barnomsorg på obekväma tider. Sett ur det perspektivet är knappast 70 kr i månaden ett dråpslag. Innan man använder ord som dråpslag och frikostigt delar på sociala medier bör man se hur regeringens hela politik slår för hela befolkningen. Då ser man att det knappast handlar om dråpslag. De som drabbas hårdast av regeringens politik är synnerligen välbeställda människor som har råd att dela med sig så att exempelvis långtidssjuka numera får ha kvar sin sjukersättning fram till dess de är friska.

Ur ett perspektiv är propaganda väldigt intressant. Det handlar ju inte om fakta, utan mer om att måla upp en bild. En bild som sällan stämmer överens med verkligheten. Propaganda handlar ofta om att dölja sina verkliga syften. Trots att Sverige går ganska bra just nu, bättre än på många år målar man upp bilden att regeringen sänker Sverige. Varför? Kan det vara för att de som gör det vill ha en annan politik? En politik som kanske inte höjer bensinskatten med 70 kr i månaden men som menar att man ska förlora rätten till sjukersättning innan man blivit frisk, en politik som vill att a-kassan ska vara lägre än vad den är idag, en politik som vill att marknaden avgör om det ska gå att bo och leva i hela landet? En politik som gör skillnad på människor utifrån deras hudfärg, ursprung och religon. Den propagandan är idag mycket framgångsrik.

Jag menar att en sådan politik vore ett verkligt dråpslag.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Klokt och bra resonemang som jag håller med dig fullständigt i, de dråpslag som du anger är ju av större vikt och betydligt värre för den enskilde som drabbas.

    Tack!!

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera