lördag 16 januari 2016

Bryssel och internationella frågor. En rivstart på 2016

Har varit två dagar i Bryssel på två möten med gemensam nämnare, CPMR och BSC. CPMR står för Conference of Periphier Maritime Regions och BSC står för Baltic Sea Commission som är en del av CPMR. BSC har tre arbetsgrupper och Region Gävleborg är med i två av dem, energigruppen och transportgruppen. Jag sitter med i transportgruppen. Vi är intresserade av att veta mer om den tredje gruppen, den maritima gruppen och ett av mötena i Bryssel var med den maritima gruppen. Först var det ett internt möte på CPMR:s kontor och sedan ett seminarium på Europaparlamentet. Jag har lärt mig ett nytt begrepp, Blue Growth, blå tillväxt. Lite förenklat kan man säga hållbar tillväxt inom den maritima sektorn. Är det något Region Gävleborg ska jobba med? Troligtvis, men inte nödvändigtvis inom ramen för BSC. Om vi ska vara med även i den maritima gruppen är något vi måste diskutera. Även om frågorna är viktiga känner jag mig tveksam. Ökat engagemang kräver tid och resurser, vilket betyder omprioriteringar.

Det andra mötet handlade om förberedelser inför BSC:s General Assembly som i år är i Gävleborg i slutet av maj. Det är ett ganska omfattande arbete att få ihop en intressant agenda med föreläsningar, seminarier och föreläsare förutom de formella årsmötesförhandlingarna. Programmet är nu nästan färdigställt och vi var nere för att gå igenom programmet och ta emot synpunkter och tankar från BSC:s ledning.

Det var tredje gången jag besökt Bryssel under min tid som Regionråd och för varje gång ökar insikten om vikten av det internationella arbetets betydelse för regional utveckling. I frågor som exempelvis transportfrågor och infrastruktur räcker det inte med att arbeta tillsammans med andra län och regioner i Sverige, i gränsöverskridande frågor krävs gränsöverskridande samarbete. Frågorna är svåra och tar tid att sätta sig in i, och det känns väldigt tryggt att ha det kompetenta tjänstemannastöd vi har i vår organisation.

I Bryssel råder förhöjt säkerhetsläge. Det märktes genom en tydlig närvaro av militärer. Beväpnad militär bevakade EU-parlamentet och andra byggnader där EU har verksamhet. De patrullerade också på flygplatsen i Bryssel.

Väl hemma väntar skidåkning och snöröjning. Det finns nu äntligen skidspår från Björktjära. Fredagseftermiddagen och kvällen ägnades åt lokalt partiarbete med den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen och lördagen ägnas åt styrelsemöte med Hans Lidman Sällskapet. Hoppas temperaturen medger skidåkning under söndagen.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Du är grymt duktig i skidåkningen, jag är stolt över dig! Hoppas att du lyckas hålla i och åka så mycket du hinner.

    Tack för att du finns till!

    Vänlig hälsning
    Andreas

    SvaraRadera