lördag 30 januari 2016

SJ, SJ gamle vän...

Minns ni den gamla låten? Till SJ heter den. Stefan Demert och Jeja Sundström sågade SJ rejält redan på 70-talet. Sorglustigt nog är låten fortfarande aktuell. I dagarna har nyheten om att SJ tar bort sina biljettautomater från Hudiksvall och Söderhamn diskuterats högt och lågt. Det är många år sedan de försvann från Bollnäs järnvägsstation. Anledningen sägs vara att det är för få som köper biljetter i dessa automater. Ett fullt logiskt beslut om man bara ser till den kommersiella logiken. Biljettautomaterna kostar för mycket i underhåll i förhållande till vad de ger i intäkt. De flesta köper sina biljetter via nätet. SJ har dessutom (till skillnad mot X-trafik) slutat med att sälja biljetter på tågen. Räcker det med en kommersiell logik i ett statligt bolag? På en hårt avreglerad marknad kanske det är logiskt i teorin. Jag köper inte den teorin. Statliga bolag bör ha ett samhällsuppdrag som utgår dels från medborgarnas behov och dels från tanken att hela Sverige ska leva. De statliga bolagen ska ha ett uppdrag att erbjuda grundläggande samhällsservice där behovet finns. Blir det svårare att köpa tågbiljetter på SJ-tågen blir det färre resenärer och färre resenärer gör att tåglinjerna i förlängningen hotas.

Vi har av och till en debatt om de statliga bolagens uppdrag. Moderaterna i Region Gävleborg menar att ett annat uppdrag än det rent kommersiella snedvrider konkurrensen på marknaden. Om det nu är så, vad är viktigast ur ett samhällsperspektiv? En fungerande marknad för tåg, apotek, post, bilprovning mm eller att den grundläggande samhällsservicen fungerar i hela landet? För mig är svaret självklart. Människan kommer alltid före marknaden. Att lita enbart på marknadskrafterna utarmar landsbygden. En marknad fungerar bara om det finns tillräckligt med människor för att skapa ett underlag för konkurrens. Synd bara att gävleborgsmoderaterna inte delar den uppfattningen. Synd att ideologiska principer går före verklighetens behov av pragmatism.

Vad kan då Region Gävleborg göra för att säkerställa att det går att köpa tågbliljetter till SJ:s tåg på alla orter i vårt län? Teckna avtal med SJ om att biljetter säljs i exempelvis Pressbyråkiosker eller andra ställen? Vet inte om det är möjligt, men det borde undersökas. Vi har ju avtal med SJ att köra vissa tåg från Ljusdal och Sandviken i stället för att de avgår från Gävle. Avtal som Moderaterna för övrigt är tveksamma till.

Hur som helst så kommer jag som regionråd att arbeta för att SJ och andra statliga bolag ska få ett utökat uppdrag att säkerställa grundläggande samhällsservice i hela landet. Så länge det finns järnväg genom vårt län är det för mig självklart att SJ ska köra fjärrtrafik på dessa järnvägar. Detta oavsett om trafiken är lönsam eller inte. Så länge trafiken behövs för människornas behov och regionernas utveckling borde det vara statens uppdrag att se till att SJ tillfredställer dessa behov.

1 kommentar:

  1. Som bevis på synnerlig uppskattning av både framsynthet och gott ledarskap framförde ”SMG-kören” på melodin SJ, SJ gamle vän följande hyllningssång till Sören Jakobsson, när han efter lång och trogen landstingstjänst som hälsovårdsöverläkare och samhällsmedicinsk chef pensionerades den 1 september 1998.
    Undertecknad skrev texten med visst bidrag från arbetskamraterna på Samhällsmedicin Gävleborg. Texten speglar folkhälsoarbetets historiska utveckling i Gävleborgs län. Hälsoundersökningen X-69 initierades av Sören och ledde till Sveriges första hälsoplan på 1970-talet, vidareutveckling i det miljö- och hälsopolitiska programmet FRISK 90 och senare i det folkhälsopolitiska programmet FOLKHÄLSA 2000.

    Till en man still going strong framförs här vår hyllningssång.
    Sören nu är pensionär, vital och smal han är.

    Sören gjort en massa gott uti såväl stort som smått.
    Folkets hälsa är hans mål, på sjukdom tar han kål.

    X-sextionio e´embryot till SMG.
    Trenne här var med från start och Sören chef så klart.

    I ett nu rivet hus på sta’n gävlebor i karavan
    lämnade båd’ blod och kiss. En del fick snabb remiss.

    Epidemiologi heter det som de tog i.
    Döds- och sjukdomsstatistik blev hälsopolitik.

    Alltid noga förberedd analys med djup och bredd.
    Overheads i hundratal spreds ut i lärosal.

    Sören bör en lyssna till. Han är en som vet och vill
    gärna delge sina rön och så små tankefrön.

    SJ, SJ gamle vän, vi vill se dig länge än
    som emeritus hos oss, när du själv vill förstås.

    Texten publicerades i informationsbladet FolkhälsoForum September 1998.
    Den 10-åriga utgivningen av FolkhälsoForum kan tjäna som historik för folkhälsoarbetets utveckling i länet med omvärldsbevakande reportage både nationellt och internationellt. Av outgrundlig anledning togs FolkhälsoForum bort från Samhällsmedicin Gävleborgs hemsida, men räddades av www.digiref.se. En länk dit från lämplig sida hos Region Gävleborg skulle inte vara fel! Man såväl kan som bör faktiskt även lära sig en hel del av den egna historien – inte minst nytillkomna både politiker och tjänstemän. I FolkhälsoForum finns beskrivet många goda exempel och ansatser – även i Gävleborg!
    Med vänlig hälsning
    Nils-Inge Enlund
    Folkhälsoveteran med 40-årig landstingserfarenhet och ohejdat aktiv medborgare i folkhälsofrågor

    SvaraRadera