tisdag 28 mars 2017

Om kontant och korthantering på bussar.

Har träffat ett gäng busschaufförer som anser att vi borde ta bort kort och kontanthanteringen på våra tåg och bussar. Kortterminalerna funkar enligt chaufförerna dåligt, vilket skapar stress och dålig arbetsmiljö för busschaufförerna. Jag förstår busschaufförernas frustration om kortterminalerna inte funkar. Det finns många fördelar med att ta bort kort och kontanthanteringen på bussarna. Snabbare ombordstigning, mindre stress, minskad rånrisk mm. Snabbare ombordstigning medför att det blir enklare att hålla tidtabellen, vilket minskar stressen för busschaufförerna. Med andra ord en viktig arbetsmiljöfråga för busschaufförerna.

Tyvärr är inte frågan enkel.

Som politiker hamnar jag i ett dilemma, nämligen det mellan mitt uppdrag som medborgarföreträdare och mitt ansvar som arbetsgivare. Hur ska jag tänka i en sådan situation?

Fördelen för medborgaren och anledningen till att vi har kvar möjligheten att betala ombord är smidigheten. Man behöver inte leta upp ett försäljningsställe, eller ha en biljettapp kopplad till sin telefon. Har man slut på surfmängd kan man ändå köpa bussbiljetter eller ladda sin reskassa. Tillgängligheten till kollektivtrafiken är helt enkelt större om man behåller kontanthanteringen på bussar och tåg.

Därför tänker vi behålla kontanthantering på våra bussar och tåg ett tag till. Medborgarnyttan väger i det här fallet tyngre. När gävleborgarna känner att tiden är mogen att ta bort kontanthanteringen på bussar och tåg gör vi det. Vi måste därför säkerställa att kortterminalerna fungerar som de ska så att stressen och den dåliga arbetsmiljön krånglande kortterminaler minskar.

Tänker vi rätt?

1 kommentar:

  1. Hej Janne!

    Det kanske är dags att ta bort avgifterna på tåg och bussar istället, det vore det klokaste och samhällsekonomiskt mest fördelaktiga för alla parter. Resandet skulle öka och det skulle gå bättre att hålla tidtabellerna.

    Tack!!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera