torsdag 2 mars 2017

Om förlossningen i Hudiksvall och oppositionens alternativa fakta

Det gäller att ha koll på omvärlden. Det blir lätt fel annars. Särskilt om man är politiker. Donald Trump kollar på Fox News när han förbereder sina tal. Att ha omvärldskoll genom att endast titta på en tv-kanal eller sociala medier gör att man tappar perspektiven. Jag ser samma tendenser i vårt län. Att medborgarna skapar sig en uppfattning utifrån vad de hör och läser är inte så konstigt, men att oppositionen medvetet väljer bort det som inte passar i deras världsbild gör mig bekymrad. Fakta är ju att hela landet delar samma vårdkris som finns i Gävleborg. På vissa håll i landet är situationen något bättre, på andra håll är det sämre.

När jag gör ett svep över vårdsverige ser jag BB-kris i Stockholm och kaos på Karolinska, kris på Sahlgrenska i Göteborg, kris i Västernorrland, kris i Norrbotten osv. Den gemensamma nämnaren är personalbrist och i vissa fall behov av strukturförändringar. I Gävleborg genomfördes de nödvändiga strukturförändringarna för 15-20 år sedan. Vi behöver inte lägga ner några BB eller akutsjukhus. Vår sjukhusstruktur håller under överskådlig framtid. Därför blir jag mycket bekymrad när företrädare för oppositionen hävdar att det finns en dold agenda, att en ev sommarstängning av förlossningen i Hudiksvall enligt oppositionen är första steget mot en stängning av BB. Genom att medvetet dra felaktiga slutsatser och genom att inte ha några egna förslag till lösningar på barnmorskebristen tar man inte ansvar för sin egen politik. På vilket sätt skapas bättre förutsättningar för att rekrytera barnmorskor genom att medvetet sprida felaktiga påståenden om att BB i Hudiksvall är hotat? Liberalernas Peter Nordebo raljerar i  insändare och på Facebook över vilket dåligt ledarskap den politiska ledningen står för. Nordebo borde se sig själv i spegeln när han ifrågasätter vårt ledarskap. På vilket sätt är Nordebos raljerande ett gott exempel på ledarskap när han vägrar svara på min fråga varför han hävdar att Hudiksvalls BB är hotat trots att han vet att så inte är fallet? Faktum är att Liberalerna i likhet med sina vänner M och KD i sina budgetar för 2017 inte lagt en enda krona på högre löner eller bättre villkor för barnmorskorna. Det Nordebo ägnar sig åt är ren och skär populism och i mina ögon riktigt riktigt dåligt.

Att medborgarna och anställda känner oro har jag däremot den största respekt för. Man kan inte begära att man 15-20 år efter strukturförändringarna inom länets hälso och sjukvård ska minnas bakgrunden och den ekonomiska situation som rådde inom landstinget vid den tiden. Idag ser det helt annorlunda ut. Ekonomin är stabil och behovet av stora strukturförändringar finns inte. Det man däremot kan begära är att verksamhetsledningen säkerställer delaktighet från berörd personal när förändringar planeras. Sättet man tagit fram det ännu inte färdiga förslaget till sommarstängning av förlossningen i Hudiksvall är under all kritik.

Det finns naturligtvis en hel del att jobba med för att förbättra sjukvården i länet. Vi nöjer oss inte med att två av våra sjukhus ligger på toppfemlistan. Vi behöver jobba med att säkerställa att framför allt primärvården utvecklas och finns tillgänglig och nära befolkningen. Vi behöver också självklart jobba med att säkerställa en god bemanning inom sjukvården.

Vi tänker vända på varenda sten som finns för att undvika en sommarstängning av förlossningen i Hudiksvall. Vi tänker också säkerställa att berörd personal involveras när man vänder på dessa stenar. Jag är helt övertygad om att det finns kloka tankar och förslag hos barnmorskor och övrig personal på kvinnokliniken i Hudiksvall. Konstruktiva förslag från oppositionen efterlyses också istället för den populism och de alternativa fakta som de idag verkar stå för.

1 kommentar:

  1. Hej Janne!

    Jag är dig tacksam för att du berättar mer om detta, du är den enda i ledningen som jag fullständigt litar på.

    Personalbristen som du berättar om ovan är ju självförvållad i de landsting/ regioner där den existerar och beror på att ni inte tar arbetet på allvar och att ni inte arbetar med att förbättra arbetsvillkor och förhållandena på arbetsplatserna. Personalen väljer att hellre arbeta på bemanningsföretag eller utomlands än hos er, det är bedrövligt, och beror ju på er. Det är inte jag som påstår ovanstående utan det är SKLs sjukvårdsansvarige som sagt det, klart och tydligt i nyhetsprogram på bästa sändningstid.

    Samma sak med barnmottagningen i Bollnäs också, den borde inte vara stängd. Se nu till att få händerna ur arslena och börja jobba för att personalen skall ta de arbeten som ni har att erbjuda.

    Tack!!!! <3

    Vänliga men hårda hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera