söndag 2 april 2017

Om lyssnande ledarskap i teori och praktik

Det moderata oppositionsrådet Patrik Stenvard har för vana att i regionfullmäktiges talarstol prata om att han och Moderaterna står för ett lysssnande ledarskap. Han säger sig att Moderaterna har örat mot de verksamheter man vill leda och att det i sin tur innebär att man får verksamhetens synpunkter med i de politiska besluten. Sånt är lätt att säga i fullmäktiges talarstol, men betydligt svårare att stå för i handling.

Som ni säkert känner till är Patrik Stenvard också kommunfullmäktiges ordförande i Gävle, vilket innebär att han som en av Gävles mäktigaste politiker har alla möjligheter i världen att visa hur han och Moderaterna praktiserar sitt lyssnande ledarskap. Jag måste säga att han visar det med bravur. Gävle kommun står inför samma verklighet som många andra kommuner. Man måste anpassa budget till en ekonomisk verklighet, dvs genomföra stora besparingar. Det moderatledda Gävle väljer då att bland annat sälja en del fastigheter som enligt Moderaterna inte är kommunal kärnverksamhet. Det är allt från lägergårdar till campingplatser och samlingslokaler. Jag har inga synpunkter på det, det är vad man kan förvänta sig av moderater. De vill ju ha en så kallad nattväktarstat. Det som däremot förvånar är bristen på dialog med de berörda, de som idag bedriver verksamhet i de lokaler Moderaterna har för avsikt att sälja. De som berörs får läsa om förslagen via media. Moderaterna, i alla fall Patrik Stenvard säger ju sig stå för ett lyssnande ledarskap...

Min slutsats är att Patrik Stenvards och Moderaternas lyssnande ledarskap endast fungerar i ord, i opposition. När det kommer till handling visar det sig att det lyssnande ledarskapet bara är retorik. Att lyssna på och med de som berörs av besluten visar Stenvards moderater noll intresse av i Gävle kommun. Vad är det som säger att det blir annorlunda om Stenvards moderater får styra i Region Gävleborg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar