lördag 10 maj 2014

Självrannsakningstankar om gemensamt ansvar

Tunga tankar under tunga skyar denna dag. Jag hade velat skriva en glad framtidsinriktad blogg om den breda överenskommelse som finns om behovet av en central 7-9 skola på gärdet. Majoriteten beslutade igår tillsammans med Bollnäspartiet att renovera gärdesskolan. Ett bra beslut. Centerpartiet ville istället bygga en helt ny skola och ansåg sig ha goda argument för sin ståndpunkt. Min lättnad över beslutet var stor, jag var nära till tårar av glädje och lättnad.

Istället blir det en dyster dag med dystra tankar. Ni som läst tidningen, Hela Hälsingland, radio eller tv vet att kommunchefen sade upp sig på sittande sammanträde efter en kommunstyrelsedag som kantats av kritik gentemot kommunens tjänstemän och det beslutsunderlag som presenterats under dagen. Därför kommer denna bloggen att handla om självrannsakan och självkritik.

Politiken har alltid det fulla ansvaret för kommunen, det hela och fulla ansvaret. Vi politiker sätter agendan för kommunen i såväl innehåll som klimat. Uppför vi oss respektfullt gentemot varandra och gentemot våra tjänstemän skapas goda relationer och ett bra arbetsklimat. Detta leder i sin tur till en trygg arbetsmiljö och bra och tydliga beslutsunderlag, vilket i sin tur leder till kloka långsiktiga beslut som utvecklar vår kommun. De politiska debatterna präglas av respekt även om politikerna står långt från varandra i en del sakfrågor.

Uppför vi oss som vi ibland gör och som vi gjorde igår(torsdag)är det bara att skämmas. Skammen blir kollektiv eftersom vi gemensamt är ansvariga för förhållningssätt gentemot varandra. Vårt uppförande leder till osäkerhet bland kommunens tjänstemän. Denna osäkerhet kan leda till sämre relationer mellan politiker och tjänstemän, vilket leder till otrygghet. De politiska debatterna präglas av gammalt groll och personangrepp. Förmågan att se framåt grumlas, vårt uppträdande gentemot varandra spiller ibland över i ett dåligt uppträdande gentemot tjänstemän och ifrågasättande av beslutsunderlag. Jag skriver igen, politiken har det fulla ansvaret för att upprätthålla ett gott och respektfullt klimat mellan såväl politiker som gentemot våra tjänstemän.

Att vi aldrig lär oss.

PS
När jag skriver de sista raderna i denna blogg är det tidig lördagmorgon. I lördagens Ljusnan finns en insändare skriven av Åsa Äng-Eriksson(M) som bekräftar mina dystraste tankar om oförmågan att lyfta sig och verkligen visa ansvar i en svår stund. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar