onsdag 7 oktober 2015

Omtumling och annat

Det gäller att se möjligheter. Att våga släppa taget och förverkliga de drömmar man har. Samtidigt måste man ha markkontakt. Vågar man inte släppa taget blir man en förvaltande politiker. Förlorar man markkontakten kan det också sluta illa. Det är därför politik är och ska vara ett lagarbete, fast ett lagarbete som bygger på drömmar och visioner om ett bättre samhälle. Vi måste helt enkelt våga släppa taget ibland om man vill skapa utveckling. Förvaltning skapar sällan något annat än krånglig byråkrati.

Vi regionråd har besökt Sandvik och Sandbacka Park. Fått insyn i hur Sandvik Coromant arbetar och tänker, samt fått information hur Sandvik bidrar till omställning genom tillverkning av plåtarna som skapar elektricitet i bränsleceller.

Många tankar dyker upp i min skalle. För det första hur bilden av Sandvik som företag är för gemene man jämfört med verkligheten. Hur Sandviken förvandlats från bruksort till en modern industristad framför våra ögon utan att vi märkt eller tänkt på det. Jag inspireras av besöket, av den framtidstro Sandvik förmedlar.

En annan tanke etsar sig fast. Den handlar om Region Gävleborgs uppdrag, eller synen på vårt uppdrag. Dels att leverera sjukvård i världsklass och dels vårt regionala utvecklingsuppdrag. Förra veckan hade Anne-Marie Bergström (M) en insändare/debattartikel i tidningarna som bygger på att Region Gävleborg har fel fokus. Vi borde diskutera mer sjukvård och lämna över utvecklingsfrågorna till näringslivet. Så kan man naturligtvis tycka, men kanske inte om man är politiker i Region Gävleborg. Skillnaden mellan landsting och region är ju bland annat det regionala utvecklingsuppdraget. Ett uppdrag vi fått av staten. Det borde man naturligtvis vara medveten om när man tackar ja till uppdrag inom Region Gävleborg. Sjukvården behandlas till största del i Hälso och Sjukvårdsnämnden och utvecklingsfrågorna i regionstyrelsen och dess utvecklingsutskott. Är man då intresserad främst av sjukvårdsfrågor engagerar man sig i Hälso och Sjukvårdsnämnden. Så tänkte i alla fall jag när jag kandiderade till Hållbarhetsnämnden och som Regionråd. Infrastruktur, folkhälsa, kollektivtrafik, miljöfrågor och utvecklingsfrågor. Jag ser en tydlig koppling mellan dessa frågor och därför känns det helt rätt att som regionråd jobba med dessa frågor. De av mina partikamrater som är mer intresserade av sjukvård sitter i Hälso och Sjukvårdsnämnden.

Kanske är det så att den egentliga skillnaden sitter i politiken. Moderaterna tror kanske inte på politikens förmåga att bidra till regional utveckling och därför är de frågorna onödiga. De kanske tror att det räcker med skattesänkningar, låga löner och RUT-tjänster för att skapa utveckling?

Det kanske är därför Moderaterna i Region Gävleborg bara vill syssla med sjukvård?

Som socialdemokrat tror jag på politikens kraft och förmåga att skapa utveckling. Ska vi kunna skapa ett jämlikt, jämställt samhälle med små sociala och ekonomiska klyftor måste vi skapa jobb som konkurrerar med omvärlden, med hög kompetens, forskning, i framkant. Innovationer skapar utveckling. En miljö där entreprenörer och innovatörer trivs skapar produkter och tjänster som skapar arbetstillfällen i branscher där varor och tjänster exporteras. På så sätt får vi in pengar till välfärd. På så sätt kan vi också hålla upp lönerna i serviceyrken på en anständig nivå.

Genom att skapa mötesplatser mellan företag, entreprenörer, innovatörer, offentliga företrädare och politiker är jag övertygad om att mer utveckling sker. Genom att förstå omvärlden, ha en gedigen framtidsspaning ökar möjligheten för oss att med utvecklingsmedel, sk 1:1-medel stötta idéer, innovationer och projekt som syftar till att skapa en långsiktig hållbar utveckling för länet och därigenom fler arbetstillfällen och bättre möjligheter att bo och leva i vårt län. Genom att jobba strategiskt strukturerat med folkhälsa, med utvecklad samverkan i gemensamma frågor inom vård, utbildningsfrågor, miljöfrågor, kollektivtrafik, infrastruktur mm tillsammans med kommuner och näringsliv skapas också förutsättningar för en bättre välfärd. Genom att vara aktiv gentemot staten (regering, trafikverk, SJ mfl) kan vi få fler och bättre satsningar på infrastruktur (väg, järnväg, fiber osv) skapar vi också förutsättningar för utveckling i länet. Genom att vara aktiva på EU-nivån kan vi påverka beslut i positiv riktning för länet. Även här handlar det främst om infrastruktur, men även miljöfrågor, folkhälsa, kulturfrågor är viktiga att jobba med gentemot EU.

Ska vi lyckas att lyfta länet måste vi göra det tillsammans. Därför är det viktigt att det frigörs tid att diskutera och fatta strategiska beslut i dessa frågor i regionstyrelsen och i regionfullmäktige. Sjukvården är självklart minst lika viktig som när vi var landsting. Det är därför Hälso och Sjukvårdsnämnden finns. Det också där de flesta sjukvårdsrelaterade frågor ska behandlas.

Hur som helst, vad kan vi lära av företag som Sandvik? Massvis! Fast just nu känns det bara omtumlande. Alla intryck måste falla på plats innan jag börjar dra i mina inre trådar som skapats av det jag sett och upplevt av besöket på Sandvik och på Sandbacka Park.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Klokt resonemang som jag håller med dig i det mesta. Jag är stolt över vad du får vara med om skall du veta.

    Tack!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera