måndag 12 oktober 2015

Partiledardebattankar om människosynen bakom tjafsandet

Lyssnade på partiledardebatten igår. Fast bara en timme. Tröttnade och bytte kanal till Bron istället. Varför? Som regionråd borde jag sitta bänkad och följa debatten. Vad som sägs och vad som inte sägs. Tänker på när Obama och Putin träffades för ett tag sen. Man tjafsade om vem som tagit initiativ till mötet. Det kändes likadant igår. Vem bjuder in vem? Debatten var tråkig på flera sätt. Partiledarna tycks antingen läsa innantill från manus eller inväntar att få droppa en på förhand inövad slagfärdighet som ger rubriker i media och likes på sociala medier. Dessutom verkar alla ha gått samma retorikutbildning. Tråkigt och förutsägbart.

Det handlar trots det om mer än tjafsande om makt. Det blir allt tydligare att det finns avgörande skillnader inom politiken som gör att man inte vill eller kan samarbeta. Inte bara mellan SD och övriga partier utan också mellan höger och vänster. Det är skillnaden människosynen tillsammans med politiken som gör att det blir svårt med samarbete över blockgränserna. Det är ju människosynen som ligger till grund för vilka värderingar man har och värderingarna styr vilken politik man tror på.

Vi socialdemokrater tror att vi behöver fler i utbildning för att kunna få fler i arbete, medan allianspartierna verkar tro att en låglönearbetsmarknad är lösningen för att fler ska komma i arbete. Alla kan inte bli akademiker säger FP:s Jan Björklund. Det är sant, men alla kan utbilda sig. Många på högskolor och universitet men också kvalificerade yrkesutbildningar. Låglönejobb är bra instegsjobb på arbetsmarknaden menar alliansen. Efter 8 år av allianspolitik har då inte jag märkt att det funkar. Ungdomsarbetslösheten har inte sjunkit. Även arbetslösheten för utrikesfödda är också skrämmande hög.

Pengar till välfärd är väsentligt. En bra skola, bra sjukvård, bra äldreomsorg osv är fundamentet i ett fungerande välfärdssamhälle. Därför måste skatter tas in. Fler som betalar skatt, inte högre skatter var Anders Borgs recept. Ett recept som inte funkar och en kvarleva från nyliberalismen. Konsekvenserna av nyliberalismen ser vi i Europa idag. Vi tappar i konkurrenskraft gentemot omvärlden, större sociala och ekonomiska klyftor är resultatet av den politik som sjösattes av Margaret Thatcher på 80-talet. Nyliberala idéer skapar inte välfärd möjligtvis vinster, de fördelar om samhällets resurser. Det var det jag såg igår under debatten. Allianspartiernas företrädare är samtliga präglade av den nyliberala människosynen även om få om ens någon av dem kallar sig nyliberaler, därför är samarbete över blockgränserna svåra. Vi socialdemokrater tror inte på dessa idéer och delar definitivt inte den nyliberala människosynen.

Det kanske är sant att 4 av 5 nya jobb skapas i de små företagen, bland annat i låglönebranscher. men vad är det för mening med jobb som man inte kan leva på? Anständiga löner måste vi ha råd att betala oavsett yrke och bransch. Vi socialdemokrater vill fördela om de pengar som samhället genererar och bygga välfärd. En väl fungerande välfärd ger människan frihet. Alliansen menar att vi ska prioritera dessa låglönejobb inom exempelvis RUT-branschen och därför kritiska till regeringens politik. faktum är ju att det troligen aldrig funnits så mycket pengar som det finns idag, ändå är många fattiga och fler och fler barn fixar inte skolan och lever under ovärdiga uppväxtförhållanden.

Låglönejobb behövs om nyanlända lätt ska komma in på arbetsmarknaden hävdar allianspartierna. faktum är att om man jämför de nyanlända som kommer till vårt län idag så är det en större andel av de nyanlända som har eftergymnasial utbildning jämfört med vi länsinvånare. Är man högutbildad ska man väl ha ett arbete på den utbildningsnivå man har? Människosynen hos allianspartierna skrämmer mig om de menar att sjuksköterskor, ingenjörer, jurister mm ska in i RUT-branschen för att kunna få jobb.

Vi behöver en politik som ger förutsättningar för fler att utbilda sig och fler kvalificerade jobb istället för jobb i låglönebranscher. Man ska kunna leva anständiga liv oavsett vilket jobb man har. Därför måste utbildning stimuleras före låglönejobb. Vi måste bli bättre på export oavsett om vi exporterar varor eller tjänster. Exportintäkter är viktiga för tillväxten. RUT och andra låglönejobb ger inga exportintäkter, bara rundgång och omfördelning till de redan rika.

Detta hörde jag under den timma jag orkade lyssna på partiledardebatten, idag känner jag mig lite dyster. DÖ är död och snart kommer krav från alliansens fotfolk på att fälla regeringen. Man föredrar SD framför V och MP eftersom SD inte är ett hot mot dem. SD:s människosyn hotar inte alliansens politik och syn på hur samhällets resurser ska fördelas. Därför är en blocköverskridande regering nödvändig. Tyvärr såg jag inga som helst tendenser till en öppning i den frågan. De utsträckta händer som sägs finnas tror ingen på. I svåra tider krävs ansvar och ledarskap. Kompromisser och långsiktighet. När Sverige präglades av blocköverskridande överenskommelser var inte den nyliberala/konservativa människosynen förhärskande inom borgerligheten. Det fanns insikt om att kompromisser var bättre och nödvändiga trots att man ibland tvingades begå våld på sin politiska övertygelse. Idag saknar partiledarna den insikten.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Klokt och bra resonemang som jag håller med dig om. Svenska folket har trots allt i ett demokratiskt val sagt vilka de vill skall finnas med i riksdagen, och en regering måste ju obehindrat kunna samtala med alla, för annars har ju även regeringen en vidrig människosyn där bara vissa duger att samtala med, det skrämmer mig ännu mer än alliansens ovilja faktiskt.

    Tack för allt som du gör för oss!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera