onsdag 10 september 2014

Skolskjuts eller inte....

Vi socialdemokrater vill att det ska vara avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdom. Vi vill det av flera skäl. Det är bra om barn och ungdomar tidigt lär sig åka kollektivt, de flesta aktiviteter för barn och ungdomar är i centrala Bollnäs och då är det viktigt att man som ung inte behöver vara beroende av föräldrar som har tid, råd och möjlighet att skjutsa till aktiviteterna.

Som skolpolitiker och BUN-ordförande ser jag också stora fördelar med avgiftsfri kollektivtrafik för barn och ungdomar, nämligen skolskjutsar. Regelverket för skolskjutsar är inte alldeles enkelt. Jag har den senaste veckan fått lära mig att det är skillnad på skolskjuts och skolskjuts. Man har rätt till skolskjuts vid växelvis boende om man bor lika mycket hos bägge föräldrarna om en av föräldrarna bor tillräckligt långt bort från skolan för att medge rätt till skolskjuts. Detta gäller bara i grundskolan eftersom skolskjuts inte existerar i gymnasieskolan! I alla fall inte skolskjuts i enlighet med skollagens definitioner. Skolskjuts för gymnasieskolan nämns inte ens i skollagen. Istället är det en annan lag och så heter det elevresor. Och då gäller inte rätten till skolskjuts (eftersom skoskjuts inte finns) för elever som har växelvis boende. Anledning är tydligen att det är en frivillig skolform. Det här får ju konsekvenser för elever som trott att samma regler gäller för grundskolan som för gymnasieskolan.

Anledningen till att jag lärt mig detta är ett aktuellt ärende, där en gymnasieelev fått avslag på en ansökan om skoskjuts (i lagens mening elevresor) pga växelvis boende. Föräldrarna till eleven vände sig då till mig och frågade om jag ansåg att detta var rätt. Elevens äldre syskon hade fått skolskjuts (elevresor) till gymnasiet pga växelvis boende. Kommunen tillämpar naturligtvis lagen och våra egna tillämpningsföreskrifter ändrades 2011 då det äldre syskonet gick på gymnasiet.

Jag anser att det är självklart att samma skolskjutsregler ska gälla oavsett om det handlar om grundskola eller gymnasieskola. Tyvärr har inte BUN ekonomiska förutsättningar idag att bevilja elevresor (busskort) till gymnaseelever som har växelvis boende. Därför skulle det vara bra om kommunen kan besluta om avgiftsfri kollektivtrafik för barn och ungdomar och att kommunfullmäktige anvisade medel för detta. Den kommunala administrationen för skolskjutsar skulle bli enklare och smidigare. Inga elever skulle behöva komma i kläm på grund av en fyrkantig lagstiftning eller på grund av att en del föräldrar inte har råd att köpa busskort till sina gymnasieelever så att växelvis boende kan fungera i praktiken.

Det är idag heller inge ide att ändra i reglementet eftersom reglementet måste anpassat till det gemensamma utbildningsförbundet som gymnasieskolan kommer att ingå i från och med nästa år.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar