måndag 31 mars 2014

Vacker men också skoningslös

Demokratin är vacker, men den kan också vara skoningslös. I helgen hade vi socialdemokrater distriktskongress. Eftersom det är valår är distriktskongressen två dagar lång, vanliga år är det en dag. Vi har fastställt ett regionalt framtidskontrakt (handlingsprogram) och vi har fastställt riksdagslista och regionlistor. Vi har också valt distriktsstyrelse. Yoomi Renström omvaldes som ordförande och jag fick förnyat förtroende i styrelsen och rollen som partipolitisk utvecklingsledare. Dessutom fick vi besök av landets nästa statsminister Stefan Löfven. Stefan beskriver enkelt och tydligt socialdemokratin och vilka värden socialdemokratin står för. Frihet, rättvisa, solidaritet, alla människors lika värde.

När distriktskongressen behandlade vårt regionala framtidskontrakt kunde jag se och höra de diskussioner vi hade på Bollnäs-Rengsjö socialdemokratiska förening, diskussioner som fördes vidare till Bollnäs Arbetarekommun, diskussioner och beslut som slutligen påverkat innehållet i Framtidskontraktet. Det går att påverka som enskild medlem i socialdemokraterna, demokratin är vid dessa tillfällen så vacker.

När region och riksdagslistorna fastställdes ansåg vi från Bollnäsdelegationen med stöd av socialdemokrater från andra kommuner att Kristoffer Lindberg från Bollnäs ska stå på plats 5 på riksdagslistan. Går valet bra för oss socialdemokrater får vi 5 gävleborgsmandat i riksdagen. Valberedningens förslag var att Kristoffer skulle stå på plats 7 och att Per Svedberg från Hudiksvall skulle vara den som står på plats 5. Efter en kortare debatt så beslutade distriktskongressen att  Kristoffer ska stå på plats 5. Glädjen är stor hos oss och besvikelsen är naturligtvis stor hos de som anser att Per ska stå på plats 5. När partivänner ställs mot varandra när listor ska fastställas och det finns fler kompetenta kandidater till samma uppdrag är demokratin obarmhärtigt skoningslös.

Regionlistorna fastställdes utan debatt och jag fick förmånen att stå på plats 4 på bägge regionlistorna. De 6 första namnen är gemensamma för hälsinge och gästrikelistorna. Det är en stor ära. Jag känner stolthet och stor ödmjukhet att få förtroendet att vara en av länets ledande socialdemokratiska företrädare inför valet.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Jag blir återigen stolt och glad för kloka val av Socialdemokraterna, att du fortsätter som utvecklingsansvarig ser jag som en självklarhet, då kan jag och många fler känna trygghet för framtiden för ert parti. Din plats i regionen är glädjande, det blir säkert jättebra. Kristoffer är också självklar, jag tror på honom som statsminister faktiskt, han har allt som man behöver och är otroligt kompetent. Han kommer garanterat att göra ett utmärkt jobb som din efterträdare som BUN ordförande efter valet.

    Tack!!!

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera