måndag 20 augusti 2018

Älvstädningen

Blev tillfrågad om att närvara vid årets Älvstädning som är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Städa Sverige arbetar med att städa i Sverige, efter vägar, efter kusten, i städer och efter stränder. För att kunna genomföra städningarna söker de sponsorer och samarbetspartners. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar, detta för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under tre helger sensommaren 2018 plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor utmed Dalälven, Ljusnan, Klarälven och Gullspångsälven. Alla föreningar som deltar får för sin insats en ekonomisk ersättning.

Det är ett bra initiativ. Människan har en i mina ögon en fullständigt oförklarlig förmåga att skräpa ner i naturen. Därför är aktiviteter som Älvstädningen tyvärr nödvändiga. De föreningar som deltar i aktiviteterna gör ett fantastiskt bra jobb. 

Ljusnan och övriga älvar är ju mycket mer än stränderna. Under vattenytan pågår en miljöförstöring som de flesta inte ser. Orsaken är flottledsrensning, vattenkraften och dess påverkan på de utbyggda älvarna. Flottledsrensningen syftade till att göra det enklare för timmerstockar att flyta ner till kustens sågverk och pappersbruk. Genom att ta bort alla stenar och grunda upp höljor omformades åar och älvar till grunda kanaler som försvårade livsbetingelserna för fisk, insekter och andra vattenlevande varelser. När sedan vattenkraften byggdes ut blev det dödsstöten för havsvandrande fiskar såsom lax, havsöring och ål. Lösningen blev kompensationsodling. Därför fångas ibland ål fortfarande i Ljusnans sjöar, men laxen och havsöringen är sedan länge borta.

Förutom dammarna påverkar korttidsregleringen av älvarna spillrorna av älvens liv negativt. Insekter och småfisk lever i älvarnas strandpartier och riskerar därför att slås ut av att vattnet går upp och ner varje dag. Strandzonen torrläggs, insektslarver dör och fisken får mindre mat. Dessutom blir det mindre mat åt fåglar som lever efter vattendragen. Voxnan mellan Runemo och Söräng är hårt drabbad av korttidsregleringen.

Det är därför i mina ögon glädjande att fler och fler får upp ögonen för vattenkraftens negativa påverkan på miljön. Fortum har i samarbete med Bollnäs kommun och Bollnäs fiskevårdsförening arbetat under några år för att återställa delar av Bollnäsströmmarna och Galvån. I Klumpströmmen genomförs biotopåtgärder och i Galvån har en gammal kvarndamm tagits bort. Detta tillsammans med en ny vattendom för Bollnäsströmmarna har kraftigt förbättrat möjligheterna för livet i strömmarna.

Det har samtidigt tagits fram en ny lagstiftning som syftar till att ta större miljöhänsyn i våra vattendrag. Tanken med lagen är att tillskapa vandringsvägar för fisk i de utbyggda älvarna. 

I mina ögon blev lagen för tam. Krav på fiskvägar är självklart bra, men lagen tar inte tillräcklig hänsyn till korttidsregleringens negativa påverkan på miljön i vattendragen. Jag hade också förhoppning att den nya lagen skulle möjliggöra utrivning av den småskaliga vattenkraften eftersom dess negativa miljöpåverkan är betydligt större än den samhällsnytta den skapar. Den småskaliga vattenkraften är en försvinnande liten del av den totala elproduktionen och idag finns mer miljövänliga alternativ till den småskaliga vattenkraften, exempelvis sol och vind.


Om en del av detta pratade jag med Björn Ferry, den gamle skidskytten och OS-hjälten och representanter för Fortum när jag besökte Älvstädningen efter Bollnäsströmmarna. Björn Ferry har ett stort engagemang för klimat och miljö och är ambassadör för Städa Sverige. Jag pratade också om vilka möjligheter till utveckling på landsbygden miljöanpassning av vattenkraften kan skapa i form av sportfisketurism och annan turism kopplad till en levande miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar