fredag 19 februari 2016

Om svårmätbara aktiviteter och processer

Tänk om det går att göra massvis med bra saker som man inte kan mäta ett omedelbart resultat av men som långsiktigt leder till en positiv utveckling? Ska man då låta bli att göra det? Bara för att det inte går att mäta?

Förra veckan var jag på en föreläsning anordnat av FPX. Föreläsare var Ifor Williams, världsledande på klusterutveckling. Ett kluster är en geografiskt avgränsad miljö där företag och andra aktörer inom liknande branscher, under konkurrens och samverkan, producerar varor, produkter eller tjänster. Silicon valley är kanske det mest kända klustret i världen.

Ifor Williams menar att det är svårt, kanske omöjligt att mäta resultatet av klustersamverkan. Ändå vet man att kluster utvecklar såväl företagen som orten eller regionerna där klustret verkar i. Genom att samarbeta trots att man är konkurrenter skapas högre gemensam kompetens som i sin tur skapar fler företag, produkter och tjänster, vilket ger tillväxt och högre livskvalitet för de människor som lever i den ort eller region som ett kluster verkar i. Det är i mötet mellan människor innovation sker. Resultatet ser man, fast det är svårt att finna rätt mätetal.

Tänk om samma effekt kan nås inom andra områden? Man gör saker som man vet och känner är rätt men det går inte att finna lämpliga mätmetoder eller mätetal som kan mäta och följa upp det man gör. För några år sedan när jag var BUN-ordförande besökte jag en Montessoriskola i Falun. En skola med mycket bra resultat. Jag frågade rektorn vad det var i Montessoripedagogiken som gjorde skolan framgångsrik. Svaret förvånade mig. Det är inte Montessoripedagogiken som är orsaken till resultaten, det är för att vi som arbetar här tror på den pedagogik vi tillämpar!

Genom att tro på det man gör, att ge sin tro näring genom tillskott av utbildning samverkan och kompetensutveckling och att jobba i den riktning man tror på brukar ge resultat. Det finns det massvis med exempel på i stort och smått. Det är lättare i det lilla företaget eller i den lilla organisationen. Min erfarenhet av stora organisationer är att de är ganska trögrörliga och konservativa. Det gör det svårare att få genomslag för de förändringar man vill göra. Lägger man dessutom till kravet på kortsiktigt mätbara effekter och resultat blir det oftast enklare att rulla på i gamla hjulspår och konstruera mätetal man kan uppfylla utan att behöva genomföra ständiga förbättringar. Man blir en förvaltande organisation istället för en utvecklande organisation.

Region Gävleborg, tidigare Landstinget Gävleborg visar för tionde året i rad ett ekonomiskt överskott. Hur många landsting eller regioner kan uppvisa motsvarande? Det visar i alla fall mig att vi gör en hel del saker rätt. Vi har självklart massvis att jobba på och massvis att förbättra, men ändå. Jag är övertygad om att vi är betydligt bättre än den bild media och opposition vill klistra på oss. Medarbetarenkäter och andra undersökningar visar också att vi är bättre än vårt rykte. Såväl vi i majoriteten som regiondirektören, hans ledningsgrupp och alla medarbetare jag träffar brinner för att skapa en utvecklande organisation. Det gör att vi ibland genomför en del okonventionella aktiviteter. Aktiviteter som är tacksamma att fånga upp av media och politiska motståndare. Det är då det gäller för oss politiker att våga stå upp för och lita på att den väg vi valt långsiktigt är den rätta även om det i dagsläget inte går att visa upp kortsiktigt mätbara resultat.

Aktiviteter som studiebesök hos Kaiser permanente och chefsdagar kan vara svåra att mäta effekten av. I alla fall på kort sikt. Ska man då låta bli att genomföra dessa aktiviteter? Ska företag sluta jobba tillsammans i kluster bara för att det är svårt att mäta effekter och resultat av klustersamverkan? Att sluta fylla på energi hos de som i vardagen ska jobba med kultur och attitydförändringar i en organisation som i grunden är förvaltande och konservativ? Självklart inte! Vi ska tro på det vi gör och fortsätta att göra det även när det blåser hårt. Det är på det sättet vi skapar förändringar och möjliggör en positiv utveckling för länet.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar