onsdag 23 september 2015

Surrealistiskt regionfullmäktige

Anledningen till att jag vill vara regionpolitiker är att Region Gävleborg har ett regionalt utvecklingsuppdrag. Det är den stora skillnaden jämfört med det gamla landstinget, där sjukvården var huvuduppdraget. Det är också därför Region Gävleborg beslutat om att ha en nämndsorganisation där Hälso och sjukvårdsnämnden är den största nämnden. Tanken är att det mesta av verksamheten hanteras i nämnderna så att styrelsen och fullmäktige kan fokusera på strategiska frågor och regional utveckling. Därför var gårdagens regionfullmäktige en lätt surrealistisk tillställning.

Oppositionen ägnar all sin tid åt två saker. Att helt onyanserat svartmåla länet i allmänhet och sjukvården och personalpolitiken i synnerhet utan att själv ha några konkreta idéer eller förlag samt att skriva motioner och interpellationer om detaljfrågor i sjukvården. Istället för att ställa frågorna i Hälso och sjukvårdsnämnden, där de flesta frågor hör hemma. Det tydligaste exemplet är nog när man kritiserar personalpolitiken och  dissar de enkäter och undersökningar som arbetsgivaren gör med uppemot 85% svarsfrekvens och hänvisar till egna enkäter med ca 20% svarsfrekvens eftersom deras egen enkät bekräftar deras politiska syften. Konstruktivt? Man pratar om personalflykt men vill inte lyfta blicken göra jämförelser med andra landsting och regioner. Om vi inte har en bra omvärldsanalys i botten, hur kan vi då vara säker på att vi dragit rätt slutsatser och därigenom vidta rätt åtgärder? Att ensidigt svartmåla är lika konstruktivt som att ensidigt skönmåla verksamheten.

För mig med bakgrund i kommunpolitiken är oppositionens agerande mycket märkligt. Visst hade vi i kommunpolitiken stundtals hårda duster med oppositionen, men en stor skillnad finns. Oppositionen i Bollnäs var och är alltid intresserad av att diskutera lösningar, av förhandlingar i syfte att utveckla kommunen. Det finns många exempel, allt ifrån budget till Framtidens skola. I Region Gävleborg upplever jag noll och ingenting från oppositionen. Politiken och svartmålningen verkar vara viktigare än att utvecklad sjukvård och regional utveckling.

Allt var dock inte negativt. Vi tog i stor samstämmighet det regionala Folkhälsoprogrammet samt hade en mycket bra diskussion om gratis kollektivtrafik för asylsökande. Margareta Sidenwall (KD) har skrivit en motion i frågan. Enligt kommunallagen får vi inte bekosta gratis kollektivtrafik till människor som inte är folkbokförda i regionen och därför kan vi inte bifalla motionen. Däremot kan X-trafik skriva ett avtal med Migrationsverket där Migrationsverket kan köpa busskort och därigenom kan de asylsökande erbjudas gratis kollektivtrafik. I Kalmar län finns en sådan lösning. X-trafik har redan fått uppdraget av Hållbarhetsnämnden. Dessa två frågor var i stort sett det enda riktigt konstruktiva som hände mellan 9.30 och 19.00 igår kväll. Hälften av interpellationerna hanns inte med och sköts därför upp till nästa sammanträde.

Vi i majoriteten kan bara bita ihop och jobba med regional utveckling mellan sammanträdena. Synd bara att vi får göra allt jobb själva. Länet utvecklas mycket bättre om vi hade haft en konstruktiv opposition. En opposition som utmanar genom egna förslag, en alternativ politik där vi i vissa frågor kan förhandla fram gemensamma utgångspunkter för länets utveckling. En opposition som istället för att ensidigt svartmåla sjukvården uppträder mer balanserat och fokuserar på de utmaningar och brister som faktiskt finns. Rätt fokus förbättrar verksamheten, ensidig svartmålning hämmar utvecklingen. Som det är nu så bidrar knappast fullmäktigesammanträdena till att göra Gävleborg till en bättre plats att bo och leva i.

3 kommentarer:

  1. Jag upplever samma problematik som du Janne, kanske beroende på att vi båda närmat oss regionpolitiken från samma håll - blocköverskridande majoritetskoalition i Bollnäs kommun. Kulturen i landstinget (det som nu är Region Gävleborg) är av ett mycket mer bombastiskt slag och lyssnandet saknas.
    Till skillnad från ditt blogginlägg är jag nog benägen att låta båda sidor dela på ansvaret för detta.
    Jag har några gånger i blocköverskridande sammanhang tagit upp detta till samtal, inte till debatt. Jag tror det vore klokt att ödmjukt närma sig ett problem något som blir till ett demokratiskt underskott och tillsammans hitta arbetsformer som ökar lyssnande och gemensam reflektion. Kanske i from av en fullmäktigeberedning?
    Jag lyssnar!

    SvaraRadera
  2. I hållbarhetsnämnden där jag är vice ordförande fungerar det mycket bättre. Där har vi de diskussioner jag saknar i fullmäktige, konstruktiva lyhörda samtal. Tyvärr är det svårt att få med sig det till regionstyrelsen och regionfullmäktige. Jag kommer att göra vad jag kan för att få till en mer konstruktiv dialog även i styrelse och fullmäktige. Hoppas att de konstruktiva politiker som finns i oppositionen kan bidra där.

    SvaraRadera
  3. Hej Jan!

    Klokt och bra resonemang! Jag tror som Peter Nordebo, det behövs lyssnande från båda sidorna för att allt skall fungera på bästa sätt. Du Jan har genom BUN i Bollnäs visat ditt ledarskap, det har helt klart fungerat utmärkt, du lyssnar och du tar till dig och du utvecklar, det är egenskaper som många som bara har talets förmåga oftast saknar. Visar ni att ni vill föra debatt och behöver ideer och hjälp från oppositionen så tror jag att det kommer att kunna bli bättre och bättre.

    Tack för vad du/ ni gör för oss! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera