tisdag 17 februari 2015

Tågfunderingar med fler pusselbitar på plats

Ny och spännande vecka inleds. Bitarna börjar sakta men säkert hamna på plats. Uppdraget som regionråd är komplext, svårt men mycket spännande. Det är oerhört mycket att sätta sig in i, redan fastställda måldokument från det gamla regionförbundet styr en hel del av Hållbarhetsnämndens verksamhet. Det regionala utvecklingsprogrammet (RUS), Länstransportplanen, Infrastrukturprogrammet, bredbandstrategin med flera. Många formulerade mål finns. Trots det så är vårt viktigaste dokument, vår gemensamma överenskommelse majoritetspartierna samlats kring. Hur jobbar vi in majoritetens politiska ambitioner samtidigt som vi jobbar med RUS:en och övriga redan antagna mål och dokument? Det blir en spännande och intressant resa.

Förra veckan har ägnades åt utbildning, lagbyggnad och möte med Trafikverket ang servicefönstret på Norra stambanan. Tyvärr verkar Trafikverket ha svårt att se möjligheter att jobba på ett sätt som minimerar störningarna på banan. Servicefönster verkar vara ett koncept som Trafikverket svalt med hull och hår. Trafikverket verkar i alla fall ha förstått att det inte räcker med att ha samråd med tågoperatörerna, de som kör på järnvägen. Konsekvenserna för kommunerna efter stambanan och för regionerna efter banan verkar man inte ha tittat på. Det som trots allt är positivt är att samtliga kommuner efter Norra stambanan (Östersund, Ånge, Ljusdal, Bollnäs, Ockelbo, Söderhamn och Gävle), Region Gävleborg, Region Jämtland-Härjedalen, tågoperatörerna (Green Cargo, Rush Rail, X-trafik, Tågkompaniet) talar med samma mun och har samma tydliga gemensamma budskap till Trafikverket: Tänk om, gör en ordentlig konsekvensanalys för kommuner och regioner efter banan och framför allt, genomför dialoger med inte bara tågoperatörerna utan även med kommuner och regioner innan beslut fattas.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Det bästa med dig är att du är engagerad i ditt arbete och att du resonerar klokt och målinriktat, jag håller med dig fullständigt.

    De där grejjerna typ infrastrukturprogrammet med mera har jag typ ingen aning vad de står för, förhoppningsvis så kan du kanske berätta mer framöver när du har anledning att ta upp dem, jag är tacksam isåfall.

    Tack för att du finns! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera