lördag 23 november 2013

För vilka finns vi till?

För vilka finns vi till?
Lust & Lära vill utöka sin skola med 54 elever och vill därför att kommunen bygger ut skolan så att eleverna får plats. Jag har ingen principiell åsikt om friskolor. De finns och de behövs i vissa fall som ett komplement till den kommunala skolan. Uppdraget som vi kommunpolitiker har innebär bl.a att vi ska säkerställa att alla elever får rätt till en god utbildning. Vi måste därför värna den kommunala skolan och säkerställa såväl kvalitet och innehåll. Hur gör vi det på bästa sättet? Stärks grundskolan i kommunen om Lust & Lära byggs ut? Om samtliga 54 elever kommer från centrala Bollnäs blir den kommunala skolan för liten. I Framtidens skola räknades det fram att det behövs minst 180 elever (tre parallellklasser) på en 7-9 skola om man ska klara språkval, lärarbehörigheter mm. Vad gör vi då? Lägger ner och fördelar eleverna till Arbrå och Kilafors? Avvecklar 7-9 verksamheten i Arbrå eller Kilafors och flyttar eleverna till Bollnäs? Inget av detta känns speciellt smart, särskilt inte om vi tvingas göra det för att en friskola skaffat sig en dominerande ställning på grund av beslutsvånda från oss politiker.

Det kan alltså försämra grundskolan i sin helhet om Lust & Lära expanderar. Jag är i dagsläget därför mycket tveksam till det kloka i att låta kommunala pengar bekosta utbyggnaden av Lust & Lära. Kommunen kan inte förbjuda skolan att expandera, det bestämmer Skolinspektionen, kommunen har inte ens möjlighet att yttra sig i frågan. Reglerna kan tyckas märkliga eftersom Lust & Lära helt och hållet finansieras av kommunens skattebetalare. Kommunen har inget annat val än att förhålla sig till det regelverk som finns. Reglerna tvingar däremot inte kommunen till att tillhandahålla lokaler eller bygga ut lokaler till en friskola. Vi måste därför ta konsekvenserna för kommunens alla elever i beaktande innan vi beslutar om en investering och uthyrning av nya lokaler till Lust & Lära.

Lust & Läras expansionsplaner visar med önskad tydlighet att behovet av en central kommunal 7-9 skola på gärdet. Ju snabbare vi kan fatta beslut om en sådan desto bättre för samtliga elever i Bollnäs kommun oavsett om man går i friskola eller i kommunal skola. Det bästa vi kan göra i dagsläget är därför att intensifiera arbetet med en central 7-9 skola på gärdet. Vi måste våga fatta beslut om det ska vara en ny skola eller en renovering av befintlig skola. Jag och många med mig har väntat länge på ett beslut.

4 kommentarer:

  1. Själv tänker jag i termer av om L&L någon gång i framtiden blir tvungna att lägga ner. Jag funderar också på om Bollnäsborna är villiga att ha L&L som enda alternativ i Bollnäs. Åsa Äng Eriksson frågar i dagens tidning vad som är problemet. Krävs lite eftertanke kan tyckas...

    SvaraRadera
  2. det stora problemet är inte att lol vill/kan expandera utan vad som händer med samhället när vi delar upp ungdomar på det sätt som systemet leder till. Dessutom har den kommunala skolan väntat i flera år på att flytta tillbaka. Trovärdigheten hos det politiska systemet sjunker när det här tramset får fortgå. pengarna finns uppenbarligen eftersom det är samma kassa som betalar renovering av skollokaler oavsett om det är för den kommunala skolan eller friskolan.

    SvaraRadera
  3. Med en vinstmarginal på 8,7% eller 2,3 Mkr/år, så har lust och lära råd att betala för sitt utökade utrymme, det tycker då jag. Varför ska vi bygga när de tar ut vinst av skattepengar som vi fördelar till dem som skulle gått till skola. De kan gott betala själv.

    SvaraRadera
  4. Hej Jan!
    Jag tycker att ni skyndsamt skall satsa på Gärdesskolan, vänta inte nå längre, för då är det för sent!
    Tack!!!!!
    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera