lördag 6 juni 2020

Om att ”ta debatten”

Kommer ni ihåg historien om de påstådda reklamintäkterna på stadsbussarna i Gävle? Oppositionsrådet Stenvard hävdade att majoriteten i framtiden inte tillåter reklam på stadsbussarna i Gävle och då medvetet går miste om 20 miljoner per år i intäkter? Dessa 20 miljoner visade sig vara hittepå och direkt felaktiga. Sanningen var att det handlar om kanske en miljon.

Det är ofta så moderaterna i regionen debatterar. De kommer med ett påstående som inte alltid är korrekt. Varför väljer majoriteten att medvetet strunta i 20 miljoner i reklamintäkter?

Hur bemöter man hittepå? Genom att svara på frågan och sedan inte trassla in sig i en debatt som utgår från hittepå. När vi gör så får vi kritik för att ”inte vilja ta debatten”. Vi respekterar inte demokratin osv. M har till och med skrivit en debattartikel där man kritiserar majoriteten för att inte vilja ”ta debatten”.

På det senaste regionfullmäktige svarade jag på en interpellation som innehöll följande fråga ”Hur kommer det sig att hållbarhetsnämnden fattar beslut som strider mot gällande och nyligen beslutade  länsplan?”

För det första är det ett påstående, ingen fråga. För det andra är det ett felaktigt påstående, vilket naturligtvis oppositionsrådet Stenvard är väl medveten om. Syftet med frågan är inte att få svar på varför det uppstår förseningar och fördyringar på de vägobjekt som Länsplanen innehåller. Syftet är att sätta dit oss majoriteten för att i blogginlägg och debattartiklar kunna anklaga oss för att missköta våra uppdrag. I fallet med Länsplanen och de beslut som har bäring på Länsplanen råder total politisk enighet. Trots det försöker oppositionsrådet Stenvard måla upp en bild av att M minsann har bättre lösningar.

Jag debatterar gärna när det finns ur mitt perspektiv relevanta frågeställningar där syftet med debatten och frågeställningarna är att föra en fråga framåt och i slutändan landa i beslut som förbättrar för länets invånare eller länets utveckling. Hittepå som i exemplen ovan ser jag ingen anledning att debattera över huvudtaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar