söndag 8 mars 2020

En intensiv vecka väntar

Det händer otroligt mycket just nu. Sitter på söndag morgon och går igenom kommande vecka. Jag älskar morgnar. När jag är nyvaken är huvudet också rent från sånt som stör. Jag kan tänka utan att behöva vara särskilt koncentrerad. Tankarna kan tillåtas flyga iväg för att sedan landa utan att de försvinner i den intensitet som infaller senare på dagen. Helgmorgnar är bäst eftersom jag då sällan har tågtider eller andra tider att passa.

Det jag gillar mest med mitt politiska uppdrag är bredden. Jag gillar helheter och att sätta in olika frågor i den komplexa helhet jag ser att politiken och samhället är. Det finns en laxfluga som heter General Practitoner, som översatt till svenska betyder allmänläkaren. Det är en fluga som funkar för det mesta. Om jag skulle jämföra mig som politiker med en laxfluga är det General Practitoner som jag först tänker på. En som behärskar det mesta inom sitt område tillräckligt bra, utan att för den skull vara specialiserad på något särskilt område. Eftersom politik handlar om lagarbete så funkar det bäst när allmänpolitiker och politiker med djup kunskap i olika politikområden verkar tillsammans. Mitt bidrag i det lagarbetet är helhetsperspektivet.

I min kalender för veckan finns följande områden antecknade. Telefonmöte med Region Stocholm, Region Norrbotten mfl om småskaligt kustnära yrkesfiske, Telefonmöte med Intresseföreningen Norrtåg, möte med Baltic Sea Commissions maritima grupp, möte med kommunfullmäktigegruppen, möte med Vattendelegationen för Bottenhavets vattenvårdsdistrikt, möte med styrgruppen för Botniska korridoren samt möte med Nätverket för strategisk folkhälsa i Gävleborg (NSFG). Det innebär två resor till Stockholm och en resa till Härnösand under veckan. Tyvärr måste jag prioritera bort NSFG för att få i hop det. Jag måste också prioritera bort kommunfullmäktigegruppen eftersom regionuppdraget är mitt huvuduppdrag.

Samtidigt måste vardagen hanteras i form av att hålla sig uppdaterad om vad som händer i länet, landet och i EU som kan påverka länets invånare och innehållet i mitt uppdrag. Det är just nu  särskilt viktigt att följa utvecklingen av coronavirusets spridning. Jag måste också ägna en del tankar åt att hantera ev debatter och diskussioner i media och sociala medier. En fundering jag lägger en del tid på är hur man ska hantera faktafel, felaktiga påståenden och rena lögner som av olika skäl planteras och blir till ”sanningar”. Politik handlar ju om förtroende, om känslor lika mycket som det handlar om sanning och fakta. 

Jag är dock övertygad om att de politiker som medvetet sprider felaktiga fakta i slutändan själva får ta konsekvenserna av det de sprider i form av lägre förtroende och sämre valresultat.

Jag fascineras också av politiker som först ställer sig bakom jobbiga beslut, exempelvis prisjusteringarna inom kollektivtrafiken och sedan i artiklar och insändare tar avstånd och kritiserar samma beslut. Jag är även där övertygad om att medborgarna ser igenom deras försök till fulspel och populism och att det i slutändan slår tillbaka på dem själva.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar