torsdag 28 september 2017

Vilken tur att det finns politiker!

Av och till kan man höra och läsa påståenden att politiker är inkompetenta, det borde istället vara professionella som styr kommun och landsting. Då slapp vi en massa korkade beslut. Första gången jag hörde ett sådant resonemang var på mitt gamla jobb. Inköpschefen som var civilingenjör och mycket duktig på sitt jobb menade att det skulle bli bättre styrning av kommuner och landsting om det var professionell kompetens som styrde. Vad vet en kvalitetssamordnare om styrning av skolan, det är väl bättre om de som kan skola ska styra skolan! Jag brukade svara att politik är för viktigt för att lämnas över till proffs, vad är det som säger att en lärare är bättre på politik än en kvalitetssamordnare? Lekmannaperspektivet är kanske det viktigaste perspektivet i en demokrati. Systemet med fritidspolitiker och heltidspolitiker som är lekmän gör att den för demokratin livsviktiga kontakten med medborgarna säkerställs. 

Hade Teknik och Fritidsnämnden styrts av ”proffs” hade denna professionella styrelse självklart beslutat att lägga ner Arbrå simhall eftersom det ur ett rent verksamhetsmässigt perspektiv är galet att lägga 15 miljoner på att renovera simhallen när det finns en fullt fungerande simhall en dryg mil söderut. Bättre att koncentrera verksamheten och resurserna till en central simhall. Hade primärvården styrts av ”experter” är jag övertygad om att det funnits betydligt färre hälsocentraler i vårt län. Troligtvis endast en i varje kommun i Hälsingland och i Gästriklands mindre kommuner. Eller ta frågan om sommarstängning av förlossningen i Hudiksvall. Ur ett verksamhetsperspektiv har det varit bättre att stänga förlossningen någon månad och koncentrerat verksamheten till Gävle eftersom det då varit lättare att få till bemanning mm. Det var politiken som såg till att förlossningen var öppen i somras.

Ett annat exempel är Alirskolan. Utan politiker hade den aldrig blivit av. Då hade Granbergsskolan fortfarande varit det kommunala alternativet till Lust & Lära. Utan politiker hade Bollebacken varit nedlagd. Hade kollektivtrafiken varit utbyggd som den är idag utan politiker? Hade Bollnäs sjukhus funnits kvar? Inte en chans! Det finns massor av stora och små exempel där politik och politiker gör skillnad. 

Politiker kan aldrig ersättas av experter. Politiker har nämligen det mycket viktiga medborgarperspektivet. Det är när politiker glömmer bort vilka de representerar som det blir fel. En politiker ska förstå verksamhetens perspektiv, det professionella perspektivet, balansera det mot medborgarperspektivet, men aldrig företräda professionen. Politikers uppdrag är att företräda medborgarna.


Vilken tur att det finns politiker, hur skulle samhället annars se ut? Vilka ska man annars ställa till svars? 

1 kommentar:

  1. Hej Janne!

    Jag håller med dig till fullo i ditt resonemang.

    Tack!!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera