fredag 16 december 2016

Evakueringslokaler. Årskostnader, investeringar och sunt förnuft

Förra veckan beslutade regionfullmäktige i sin tilläggsbudget att anslå 24,2 miljoner kr i tilläggsanslag för evakueringslokaler i samband med Byggprogrammet. Byggprogrammet ska pågå fram till 2021 då både renoveringarna av Gävle och Hudiksvalls sjukhus ska vara klar. 14 miljoner avser evakueringslokaler för Hudiksvalls sjukhus, bland annat operationslokaler och 10 miljoner avser Gävle sjukhus där det mesta går till evakuering av Ledning och Verksamhetsstöd, det vi kallar för LOV samt övrig verksamhet i det så kallade Hiltonhuset. (Det kallas Hilton för att det en gång i tiden var elevboende) Där finns avdelningen för infrastruktur, folkhälsa, miljöavdelningen, samhällsmedicin, ekocenter mm. När ombyggnationen av Gävle sjukhus inleds kommer dessa fastigheter att användas för en del av sjukhusadministrationen på Gävle sjukhus. Det är ca 400 personer som idag arbetar i LOV-huset och i Hiltonhuset. Vår fastighetsförvaltning har gjort bedömningen att det bästa evakueringsalternativet är att flytta till Ericssons gamla kontorslokaler på Teknikparken. För detta riktas hård kritik från oppositionen, såväl i tidningsartiklar som i insändare. Använd istället egna tomma lokaler. Det finns hur mycket som helst ledigt på Sandvikens sjukhus, bara att flytta in menar moderaternas Patrik Stenvard. SD skriver i en insändare i Gefle Dagblad att man ska använda regionens pengar med sunt förnuft. Detta håller jag självklart med om. Det är bara det att det finns olika sorters sunt förnuft.

Fakta är att det behövs evakueringslokaler för ca 400 arbetsplatser. På Sandvikens sjukhus finns det ca 30-80 arbetsplatser som i princip är färdiga att tas i bruk. Dessa behöver kompletteras med el och IT. Övriga lokaler på Sandvikens sjukhus är vårdlokaler som kräver en omfattande ombyggnad för att kunna tas i bruk som kontorslokaler. Det är teoretiskt möjligt att bygga om de tomma ytorna på Sandvikens sjukhus till kontorslokaler, men kostnaden för den ombyggnaden blir ca 69 miljoner kr. Årskostnaden blir då 23 miljoner kr. Det är rätt så mycket pengar för lokaler som bara ska användas under fyra år. Dessutom räcker ytan på Sandvikens sjukhus bara till ca 300 arbetsplatser. Vi behöver då hyra ca 100 arbetsplatser externt till en kostnad av ca 2,2 miljoner per år. Hyran på Teknikparken 7,2 miljoner per år. Dessutom förskjuts tidsramen för Byggprogrammet med 9-12 månader om man först ska bygga om Sandvikens sjukhus innan man kan evakuera LOV och Hilton dit.

Jag är nog beredd att hävda att det finns ett stort inslag av sunt förnuft att använda 7,2 miljoner/år för hyra av externa lokaler stället för att investera ca 69 miljoner kronor och dra på sig en årskostnad på 25,2 miljoner kr (23 för egna lokaler och 2,2 för förhyrning av externa lokaler).

Därmed har jag inte sagt att jag eller majoriteten avfärdar de tomma kontorslokaler som finns på Sandvikens sjukhus om de med små medel kan användas som evakueringslokaler under tiden Gävle sjukhus renoveras/byggs om. Beslutet i regionfullmäktige anslog pengar för förhyrning av evakueringslokaler, inget annat. Beslutet gav inte fastighetsdirektören eller någon annan mandat att hyra Teknikparken eller andra lokaler. Är det så att det går att använda egna befintliga lokaler, exempelvis på Sandvikens sjukhus måste man naturligtvis titta på det innan man skriver under ett hyreskontrakt på externa lokaler. Detta kommer fastighets, teknik och miljöutskottet att titta på innan vi går vidare med frågan. Det viktigaste med förra veckans beslut i regionfullmäktige var att säkerställa att det finns medel att hyra vårdmoduler till Hudiksvalls sjukhus så att vi inte tappar tid i Byggprogrammet.

Det tråkiga är att man från oppositionen inte kan föra ett konstruktivt resonemang kring frågor av den här typen. Istället går man ut i media och sprider rena felaktigheter. Felaktigheter som beror på att man inte tagit sig tid att sätta sig in i frågan. När fastighets, teknik och miljöutskottet fick en fördjupning i frågan var det moderata oppositionsrådet som vanligt inte på plats. Det går tydligen bra att stå i fullmäktiges talarstol och slänga ur sig påståenden som vid närmare granskning visar sig vara direkt felaktiga, och dessutom visa upp ett fullständigt ointresse för de beräkningar som ligger till grund för beslutet.

1 kommentar:

  1. Hej Janne!

    Klokt och bra resonerat av dig, jag håller med dig fullständigt. Jag tycker att det är bedrövligt av oppositionen.

    Tack!!!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera