fredag 11 december 2015

En intensiv vecka

Veckan har varit intensiv. Det började i måndags med tidiga morgontåget till Stockholm. På tåget skriver jag en insändare, som publiceras i dagens Ljusnan. Den handlar om SJ:s beslut att i framtiden sluta köra fjärrtåg till Åre/Östersund via Norra stambanan. Orsaken sägs vara för få passagerare. Jag menar att SJ behöver ett nytt uppdrag eller nya ägardirektiv. Fungerande kommunikationer är oerhört viktigt om hela Sverige ska kunna leva. Därför måste SJ och andra statliga bolag ha ett samhällsuppdrag som för SJ:s del innebär att man ska fortsätta trafikera exempelvis Norra Stambanan trots att linjen inte är lönsam. Tyvärr delar inte Moderaterna i länet med Patrik Stenvard i spetsen den uppfattningen. De menar att om statliga bolag får ett samhällsuppdrag så snedvrids konkurrensen. Priset för Moderaterna uppfattning är färre tåg och sämre samhällsservice på landsbygden.

På plats i Stockholm invigdes vårt nya kontor och efter det har vi regionråd jobbat med strategifrågor tillsammans med regionledningen. Hur ska vi jobba för att få den organisation vi vill ha? Hur arbetar vi tillsammans för att undvika en stuprörsorganisation? Gränssnittet mellan politik och tjänstemannaorganisation, mellan styrelsen och nämnderna, mellan nämnderna, ligger de rätt eller behöver vi göra förändringar? Jag är övertygad om att man hela tiden måste justera en organisation om den ska utvecklas. Därför är det viktigt att hela tiden jobba med dessa frågor, utvärdera och vid behov göra nödvändiga förändringar. Åter till Bollnäs tisdag kväll.

Onsdagen ägnades åt regionfullmäktige och en utbildnings/informationsförmiddag i sjukvårdsfrågor. Eftermiddagen ägnades åt regionfrågan. Indelningskommitten med vår förra landshövding Barbro Holmberg beskrev sitt uppdrag att ta fram förslag till en ny regionindelning av Sverige. Axel Oxenstiernas gamla länsindelning är på upphällningen. Med på mötet var representanter från samtliga kommuner och jag tror att en del frågetecken rätades ut. I vårt län är vi överens om att hålla ihop länet och att Gävleborgs län kan utvecklas bäst om vi bildar region med främst Uppsala och Dalarnas län. Frågan är synnerligen aktuell eftersom nyheten om att Gävles och Sandvikens kommunalråd träffat Barbro Holmberg. Gefle Dagblad valde en vinkling av mötet som inte var helt och hållet korrekt. Man vill inte splittra länet. Hur det blir vet vi inte idag, när indelningskommitten lämnar sitt betänkande och förslaget till hur de nya regionerna ser ut kan man  vid behov börja förhandla om hur kartan ska se ut.

Senare på eftermiddagen träffade vi (Regionen) länets kommuner i ett kommunsamråd om kollektivtrafiken. X-trafik redovisade sitt uppdrag och trafikutvecklingen de senaste åren och hur vi ser på den framtida trafiken. Ett mycket bra möte där X-trafik fick stort beröm för sitt arbete med att utveckla kollektivtrafiken. Efter det åkte jag till Järvsö för möte med Ljusnan/Voxnans vattenvårdsförbund.

Torsdagen inleddes med sammanträde med Hållbarhetsnämnden i Hudiksvall och därefter styrelsemöte i Gävle med partiets distriktsstyrelse. Åter hemma i Bollnäs vid 20:30-tiden. En intensiv vecka med lite tid för reflektion. Därför känns det skönt att inte ha något inbokat under fredagen. Ägnar den därför hemma med läsning av handlingar inför nästa veckas uppgifter bland annat årets sista regionstyrelse. Det är en av fördelarna med att att ha det uppdrag jag har. Dator, Ipad och mobiltelefon är allt jag behöver för att kunna arbeta var jag vill. En ordentlig lunchpromenad blir det nog. Ligger efter med promenerandet.

1 kommentar:

  1. Hej Jan!

    Kloka resonemang som jag håller med dig om! Dina insändare är informativa och bra skrivna, fortsätt så. Du är jätteduktig igen med skidåkningen, grymt bra tider!

    Tack!!! <3

    Vänliga hälsningar
    Andreas

    SvaraRadera