måndag 9 mars 2015

Sjukhustankar

Gävle sjukhus ligger på Gävles vattentäkt. Därför är det inte säkert att sjukhuset kan byggas ut och utvecklas på det sätt som är nödvändigt för att täcka framtidens behov av god sjukvård. Idag vet vi egentligen inte hur det ser ut. Geologiska undersökningar pågår och dessa kommer att ta några år att genomföra och analysera. Är det så att det inte går att bygga ut Gävle sjukhus får vi nog inrikta oss på att bygga ett nytt länssjukhus. Hur som helst så måste det till en ny akutmottagning och arbetet med det fortsätter. En ny akut på Gävle sjukhus måste till i närtid helt enkelt.

Det som jag finner lite märkligt är att ledarredaktionerna på länets tidningar verkar försöka dra igång en konflikt mellan Hälsingland och Gästrikland. I hälsingetidningarna kan man läsa två olika förslag. Förslag ett, lägg det nya länssjukhuset i Tönnebro. Centralt och bra enligt ledarskribenten på HT. Förslaget från den andra ledarskribenten är decentralisering till Bollnäs och/eller Söderhamn motiveringen  "Politiskt guldläge är det om inte annat, när hälsingarna är absolut majoritet på de betydelsefulla posterna i regionledningen". I Gästrikland kan man läsa att Gävle ska skaka av sig Hälsingland som ledarskribenten verkar anse vara något som katten släpat in. Gävleborna är tydligen ointresserade av Hälsingland. I framtiden menar ledarskribenten att Gävle ska bilda region med Mälardalen och Gävle sjukhus ska därför anpassas till det. I en webtv-debatt menar ledarskribenten att man kan tillverka gökur i Hudiksvall. Hur som helst, han verkar inte bry sig. Arbetarbladets ledarskribent lägger sig inte i övriga ledarskribenters försök att vända landskapen mot varandra. Hon har en mycket balanserad och klok hållning i frågan.

Varför vill man från tidningarnas ledarsidor dra igång denna strid? Att Gefle dagblads ledarskribent vill klippa banden med Hälsingland står helt klart, men vad vill ledarskribenterna i hälsingetidningarna? Vad vinner man på att vända länets landskap mot varandra. Jag menar att Region Gävleborg självklart behöver jobba gentemot Mälardalen, likväl som mot andra grannregioner. I alla frågor som rör utveckling. Och då menar jag Region Gävleborg, Hälsingland och Gästrikland. Gävle och Gästrikland behöver Hälsingland och Hälsingland behöver Gävle och Gästrikland. Jag är regionpolitiker och hälsing. Mitt uppdrag som regionpolitiker är att se till hela regionens utveckling. Jag har i den bemärkelsen lämnat lokalpolitiken och skulle därför inte ens drömma om att argumentera för att länssjukhuset eller delar av det ska placeras i Hälsingland om det skulle visa sig att på grund av vattentäkten inte går att utveckla länssjukhuset på nuvarande plats med argumentet att jag är hälsing och för att en majoritet av regionpolitikerna är hälsingar.

Den naturliga platsen för ett länssjukhus är Gävle. Det ska vara nära till kommunikationer, såväl järnväg som väg, det ska vara attraktivt ur såväl patient som medarbetarperspektiv. Vi har Högskolan som med forskning kan bidra till att utveckla vården, det är nära till Akademiska sjukhuset i Uppsala, med stora möjligheter till samarbete. En väl fungerande infrastruktur i form av väg och järnväg kan göra länssjukhuset till en mycket attraktiv arbetsplats. Hela länet skulle kunna vinna på detta. Varken centralisering eller decentralisering är ett självändamål. Det viktiga är att länsinvånarna får sjukvård i toppkvalitet när de behöver detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar