torsdag 12 mars 2015

Tankar från hearing om regional tillväxt

Har varit till Stockholm på hearing om en nationell strategi för hållbar tillväxt och attraktionskraft 2015-2020. Inbjudare var landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Det var mycket intressant att lyssna på företrädare för landets regioner, län och landsting om hur de ser på vad som behövs för att skapa en hållbar tillväxt. Några gemensamma nämnare var mycket tydliga. Samtliga regioner från norr till söder pratade om infrastruktur (järnvägar, vägar och bredband), kompetensförsörjning och bekämpning av arbetslösheten. inte särskilt förvånande. Det som oroar är hur regeringen ska kunna få fram tillräckligt med resurser till nödvändiga infrastruktursatsningar i hela landet. När det gäller kompetensförsörjning pratade många om Yrkeshögskoleutbildningarna. Det är mycket viktiga utbildningar, men de måste få bättre villkor och bli mer långsiktiga. Idag är det för ryckigt, vilket försvårar rekrytering av lärare, vilket i sin tur gör det svårt att skapa utbildningar med rätt kvalitet. En annan gemensam nämnare som lyftes var skillnaderna inom regionerna. Många gånger är skillnaderna inom regionerna större än skillnaderna mellan regionerna. Vi i Gävleborg är långt ifrån unika där.

En sak som lyftes av några är behovet av samordning mellan ministrar och departement. Precis som i en kommun kan inte regeringen jobba i stuprör. Alla måste se och våga ta del av helheten. Det oroar mig när man ställer intressen mot varandra istället för att våga tänka tanken att olika intressen kan samverka för en bättre helhet. Menar vi allvar med att vilja utveckla hela landet och att utvecklingen ska vara hållbar måste vi våga släppa taget om gamla sanningar som passerat bäst föredatum.

Det är positivt att ministern bjuder in till träffar av den här typen. Det är viktigt för regeringen att lyssna på och ta in regionernas synpunkter i den nationella strategin.

Var lite orolig när jag skulle åka ner till Stockholm. Hörde på radion att ett signalfel i Upplands Väsby orsakat stora tågförseningar. Det måste till satsningar/åtgärder som gör järnvägen mer driftsäker. För vår del är nog järnvägssatsningar runt Stockholm minst lika viktiga som järnvägssatsningar inom länet. Vad hjälper det oss om järnvägen i länet har dubbelspår om proppen finns i Stockholm? Tågen blir ju ändå stående eller blir försenade. Det var också lite strul när jag skulle åka hem. Mitt tåg var i tid men tåget mot Söderhamn blev försenat. En väl fungerande infrastruktur är nog bland det viktigaste och dit är det långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar