måndag 28 juli 2014

Eftersemestertankar

Ska bli skönt att sätta fart på det politiska arbetet efter en lång, skön men allt för varm semester. Jag trivs bäst runt 20 grader. Då har min kropp och själ energi för att göra saker. Min hjärna fungerar helt enkelt inte i denna värme. Kanske är det bra ur återhämtningssynpunkt. Dessutom är det för varmt i vattnet för flugfiske efter lax, öring och harr. Trots att det är semestertider märks det att det är val i september. Almedalen hade fullt valfokus, men även den lokala debatten har präglats av valet i september. Socialnämndens ekonomi har varit i fokus sedan Folkpartiet vill att socialnämnden fattar beslut om att varsla 80 anställda om uppsägning. Min uppfattning är att förslaget är för trubbigt formulerat, men självklart är det så att personal måste sägas upp om socialnämnden ska ha möjlighet att komma tillrätta med sin ekonomi. Alternativet är ju ytterligare skattehöjningar. Oppositionspartierna spretar. Moderaterna säger ingenting och Bollnäspartiet vill ge socialnämnden mer pengar. Pengar som idag inte finns. Tror inte att BP vill höja skatten. De agerar precis så som man kan förvänta sig att ett missnöjespart (som de faktiskt är) ska agera i en sådan här situation. Vänsterpartiet vill inte heller säga upp personal, vilket rimligtvis borde innebära att de är beredda till ytterligare skattehöjningar. De brukar inte rädas skattehöjningar. Jag tror att det krävs en massa insatser, stort som smått. Allt från en effektivisering av administrationen inom bemanningsenheten, organisationsöversyn inom hela socialtjänsten, utvärdering av LOV (eftersom det finns indiktioner på att regelverket för LOV har skapat högre kostnader för administration och verksamhet). Jag kan socialnämndens verksamhet för dåligt för att i detalj kunna bedöma vilka åtgärder eller vilken typ av åtgärder som krävs, men det som hänt inom framför allt äldreomsorgen de senaste åren är LOV och en kommungemensam bemanningsenhet och det verkar då logiskt att fördjupa sig i dessa verksamheter.

Det som gör allt detta svårt är just valet. Det är svårt att nå nödvändig samsyn för de mycket tuffa beslut som krävs inom socialnämndens verksamhet eftersom de flesta lockas med att ta politiska poänger på socialnämndens underskott. Vi har sett det från framför allt moderater och bollnäspartister i insändare under sommaren. Jag önskar två saker, dels att samtliga partier presenterar sina tankar kring hur man kan komma till rätta med socialnämndens ekonomi och dels att vi trots valet kan finna en bred samsyn för de åtgärder som krävs. Om vi ska tillskjuta mer pengar till socialnämnden, var ska vi ta pengarna ifrån? Det är i BUN:s budget de mesta av pengarna finns, ska vi ta pengarna där och istället fortsätta skolans besparingar? Ska vi sluta med en del av vår "frivilliga" verksamhet inom exempelvis kultur och fritid? Jag är övertygad om att vi kan hitta lösningar om vi söker samförstånd inom politiken och om vi dessutom tar tillvara på medarbetarnas tankar och idéer. Om detta inte räcker ska vi naturligtvis diskutera omfördelning från andra nämnder. Skattehöjning är alltid det sista alternativet.

2 kommentarer:

  1. Är det socialdemokraternas tankar det att avveckla eller privatisera kulturverksamheten? Att privatisera biblioteken? Och nä Vänsterpartiet har inte sagt något om skattehöjning, men vi vill inte heller som fp ( även S vad det verkar här) säga upp personal i socialtjänsten. Den är underbemannad redan idag.

    SvaraRadera
  2. Du måste läsa min text med förutfattade meninga om mig Lars. Det jag beskriver är alternativ som BP rimligtvis måste överväga om de vill tillföra mer pengar till socialnämnden. Jag menar att skattehöjning är det enda sättet att tillföra mer pengar till socialnämnden eftersom det inte finns några pengar inom andra verksamheter att föra över. Om du tror att det går att spara 35 miljoner kronor utan att säga upp personal är du mer än lovligt naiv. Frågan är hur man anpassar socialnämndens verksamhet utan att brukarna drabbas mer än nödvändigt. FP har inget svar på den frågan och därför går det inte att ställa sig bakom deras förslag. Besluten på gårdagens socialnämnd är i rätt riktning.

    SvaraRadera