onsdag 18 november 2020

Om oppositionsföreträdares (o)förmåga till att hålla en konstant linje.

 Den andra coronavågen slår till med fullkraft och nya råd, rekommendationer och restriktioner införs. Återigen kommer sjukvården att pressas hårt. Själva syftet med råden, rekommendationerna och restriktionerna är ju att skydda befolkningen från smitta och att sjukvården ska klara att ta hand om de smittade som behöver sjukhusvård. 


Det som hänt sedan i våras är att bekämpningen av pandemin också har blivit politik. Det är visserligen inte så konstigt även om jag anser att det är tråkigt.


Det moderata oppositionsrådet Stenvard gör sitt bästa för att profilera sig som en ansvarstagande politiker och riktar i debattartiklar och i sin blogg skarp kritik mot regionens arbete med testning, smittspårning och det han menar är brist på testkapacitet. Skrapar man lite på ytan blir det tydligt  att ansvarstagandet endast är fernissa som inte lyckas att dölja en fullblodspopulist som byter åsikt minst lika ofta som jag byter kalsonger, dvs varje dag.


När hans partikamrat Svenonius får kritik för testkaoset i Region Stockholm är  han snabb att ta henne i försvar och lägga ansvaret för att Region Stockholm var sena att komma igång med testningen på regeringen. På Facebook skriver han den 12 nov: ” Tydligt från Stockholm om vad som hände i våras när ökningen  av testkapaciteten drog ut på tiden. Anmärkningsvärt att ministern försöker smita undan sitt ansvar i detta” när han länkar Svenonius försök att lägga Region Stockholms misslyckande på regeringen.


Dagen efter har han en debattartikel i Gefle Dagblad där han riktar skarp kritik mot den politiska majoriteten i Region Gävleborg för bristande testkapacitet. I hans blogg den 16 nov skriver han ”Detta är helt oacceptabelt. Vi visste i våras att hög testkapacitet är viktig, att då inte ta tag i detta och säkerställa egen kapacitet är helt oacceptabelt. Den som är ytterst ansvarig för detta i Gävleborg är majoriteten som inte tog tag i saken. Jag är även självkritisk i att vi inte drev på ännu hårdare”


Det är tydligen regeringens fel om testkapaciteten har brister i moderatstyrda regioner men regionledningens fel i regioner där moderaterna är i opposition. Eller handlar det om att Stenvard har den åsikt som för dagen bäst passar hans syften?


Att fakta i sammanhanget är att Gävleborgs testkapacitet är bland de bästa i landet sett i relation till invånarantal är naturligtvis helt ointressant för Stenvard. Fakta passar ju inte in i den bild han vill måla upp för länets invånare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar