onsdag 14 augusti 2019

Tillbaka i vardagen.

Det är i mitten av augusti. Sommarledigheten är över och kalendern är åter i det närmaste fulltecknad. Helt ledig är man ju aldrig som politiker. Telefonen är alltid påslagen och mailen kollas minst ett par gånger per dag. Jag upplever inte det som en belastning, tvärtom. Det ingår i uppdraget och politik är ett av mina största intressen. Att kolla mailen mm när jag är ledig är ungefär lika betungande som att hålla koll på laxfångster i Orkla eller vattennivån i Ljungan. Sett till de ansvarsområden jag har har det varit en relativt lugn sommar. Nya ägare i bussbranschen i länet är nog sommarens stora nyhet inom mina ansvarsområden. Det verkar som om framtidens kollektivtrafik i länet kommer att vara en fråga för den norska och den franska staten eftersom det är dessa som äger de bolag som kör buss och tåg om den senaste affären godkänds av konkurrensmyndigheten. 

Sommarledigheten ger tillfälle till återhämtning, reflektion och distans till de frågor som präglar min vardag. Har läst en del böcker, fiskat lax och varit några dagar i Prag.

Politiken i Sverige är en spegelbild av valresultatet i riksdagsvalen. Svenska politiker och svenska politiska partier är bäst i världen på att leverera och hålla vallöften. Det är ett faktum som stöds av forskning. Promising Democracy. Parties, Citizens and Election Promises
Avhandlingsförfattare: Elin Naurin, Göteborgs universitet 2009. Jag blir därför aningen förvånad när personer som röstat för en politik som står för stora skattesänkningar samtidigt klagar på att det saknas resurser i skola, äldreomsorg, sjukvård eller kollektivtrafik. Eller till polisen, vägar och järnvägar. Mindre resurser till välfärden, till det som bekostas av skattemedel är konsekvenserna av hur svenska folket röstat i det senaste riksdagsvalet. Sveriges riksdag levererar den politik svenska folket vill ha! Läser jag den senaste opinionsmätningen befäster de partier som vill ha stora skattesänkningar sin position. Det är betydligt lättare att förstå att sosse och vänsterväljare är kritiska. De vill ju ha en annan politik. För egen del hoppas jag att höstbudgeten ger resursförstärkningar till välfärden. Det är ju den första budget denna mandatperiod socialdemokraterna har något inflytande över.

Har också funderat en hel del över hur vi i regionen ska tackla höstens utmaningar. Vi har ju numera en helt annan ekonomisk verklighet jämfört med tidigare år. Det kommer därför att vara svårt att göra lika stora satsningar på kollektivtrafik som vi gjort de senaste åren. Under hösten fortsätter Hållbarhetsnämndens arbete med att anpassa budget till den ram/ekonomiska förutsättningar som nu gäller. Ett svårt arbete med en hel del knepiga avvägningar. Regionfullmäktige beslutade tidigare i år om prisjusteringar inom kollektivtrafiken. Tyvärr räcker dessa inte till eftersom den förväntade intäktshöjningen inte täcker de ökade kostnaderna för kollektivtrafiken. Mer måste göras, vilket det säkerligen finns anledning att återkomma till i ett senare blogginlägg. Det som är viktigt för mig och socialdemokraterna är att de åtgärder som genomförs inte försämrar möjligheterna att bo och verka i hela länet. 


Det är hur som helst att vara tillbaka i en någorlunda strukturerad vardag. Jag tillhör dem som trivs bra med vardagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar