tisdag 29 maj 2018

Om att höja blicken för att se vad valet egentligen handlar om

Läser söndagens ledare i Aftonbladet, signerad Anders Lindberg. Han träffar i mina ögon helt rätt när han skriver att debatten handlar om debatten. ”Som ryska dockor. Debatten handlar om migration, debatten om debatten handlar om migration, debatten om det politiska spelet likaså, liksom mediedebatten om TV-debatten som bara handlar om... migration.
Nyhetsvärderingen på landets redaktioner har blivit ett cirkelresonemang, alla pratar om migration eftersom alla andra pratar om migration.”

Det är lite märkligt att i alla trillar in i den debatten när det i vårdsverige råder sådan personalbrist att det är svårt att säkra kvaliteten inom sjukvården under sommaren. Det är inte bara inom sjukvården situationen är besvärlig. Läste om ett förskoleuppror där personal inom förskolan tröttnat på stora barngrupper och tuff arbetsmiljö. Eller inom äldreomsorgen där situationen ser likadant ut.

Det är om detta höstens val egentligen handlar om. Hur vi ska säkra välfärden. Om hur vi ska skapa resurser för fler anställda inom välfärden. Hur ska vi skapa en dräglig arbetsmiljö och anställningsvillkor för alla som arbetar inom vård, skola och omsorg? Genom stora skattesänkningar för de som tjänar mest? Genom otryggare anställningsvillkor? Genom lagstiftning om löner under gällande kollektivavtal? Eller genom en politik som sätter satsningar i välfärden före skattesänkningar?

Är det någon som på allvar tror att vi får fler anställda inom sjukvård, skola, förskola och äldreomsorg om vi sänker skatterna?


Det är detta valet handlar om. Att Alliansen, SD  och borgerliga tankesmedjor och lobbyorganisationer vill diskutera helt andra frågor är naturligtvis helt självklart eftersom de vet att om valet handlar om välfärden blir det en socialdemokratisk valseger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar