onsdag 4 april 2018

Vad vill moderaterna egentligen med sjukvården i Gävleborg?

Valåret är igång och med det ökar intensiteten i den politiska debatten, vilket är självklart, ibland kul och för det mesta ganska spännande. Att vi som sitter vid makten granskas extra mycket är självklart. Sjukvården som är en av de viktigaste frågorna granskas extra noga är också självklart. Oppositionen och då särskilt moderaterna är igång med insändare, debattartiklar, motioner och interpellationer vilket också är bra eftersom det ger oss möjlighet att lyfta de frågor vi socialdemokrater ser som viktiga för att säkerställa en god hälso och sjukvård i hela länet. 

Vad vill då moderaterna med sjukvården i länet? Vad skiljer deras sjukvårdspolitik gentemot den nuvarande majoriteten? Vi är hyfsat överens om nuläget, där den stora utmaningen ligger i personalförsörjning och ekonomi. En utmaning vi delar med resten av sjukvårdssverige. 

Det moderata regionrådet Maria Molin har fått för sig att Hudiksvalls sjukhus är hotat. Detta trots att beslut är fattade om investeringar på nästan 2 miljarder kr i Hudiksvall i en ny akutmottagning, en ny centraloperation, ett nytt vårdblock för kvinnosjukvård, förlossning, BB mm samt enkelrum för patienterna. Maria Molin vill naturligtvis oroa väljarna i Hälsingland och därigenom hoppas hon att M får fler röster i regionvalet eftersom hon hävdar att en röst på M är en röst för Hudiksvalls sjukhus. Det gör hon trots hon vet att Hudiksvalls sjukhus inte alls är hotat.

Vad vill då moderaterna som parti med sjukvården i vårt län? Är moderaterna verkligen en garant för en likvärdig sjukvård i hela länet där även Hudiksvalls sjukhus har en framtid som fullvärdigt akutsjukhus?

Läser en debattartikel i Arbetarbladet skriven av en av de ledande gävlemoderaterna Niclas Bornegrim, där han menar att Gävle sjukhus status som länssjukhus måste återupprättas. Enligt honom har Gävle sjukhus dränerats eftersom socialdemokraterna vill ha en jämlik sjukvård i hela länet. En artikel som går stick i stäv med det moderata regionrådet Maria Molin driver. Frågan jag ställer mig är vilka verksamheter som idag finns på andra sjukhus i länet han menar måste koncentreras till Gävle sjukhus och på vilket sätt det påverkar verksamheten på Hudiksvalls sjukhus? Det ger debattartikeln inget svar på. Det jag däremot vet är att Gävle är moderaternas starkaste fäste i länet och gävlemoderaternas uppfattning i frågor som berör hela länet väger tungt inom M i länet. I Hälsingland är ju moderaterna som bekant ganska svaga. Därför menar jag att en röst på M i regionvalet definitivt inte är en garant för att Hudiksvalls sjukhus framtid som fullvärdigt akutsjukhus, tvärtom. Moderaterna verkar vara splittrade i frågan om hur framtidens sjukvård i länet ska se ut och risken är därmed stor att det är gävlemoderaternas perspektiv som kommer att styra den moderata sjukvårdspolitiken i länet om de vinner regionvalet. Perspektivet som säger att Gävle sjukhus ska stärkas på bekostnad av sjukvården i Hälsingland och verksamheten på Hudiksvalls sjukhus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar