fredag 17 juni 2016

Budgetfullmäktige ur mitt perspektiv

Vi har haft regionfullmäktige i dagarna två. Dag ett ägnades åt budget och dag två "vanliga" fullmäktigefrågor. Två intressanta och för min del punktvis intensiva dagar. Som regionråd har jag ett särskilt ansvar för vissa frågor.

Årets olika budgetförslag höll till största del betydligt högre kvalitet jämfört med fjolåret. Budgetalternativen talar sitt tydliga språk i form av de olika partiernas vilja, prioriteringar och engagemang. Det blir tydligt att Sjukvårdspartiet är ett populistiskt missnöjesparti. Deras budget visar att de har stora ambitioner inom sjukvården, samtidigt är deras budget ofinansierad. SD vill slakta kulturen och folkhögskolorna vilket tydligt visar vad de står för.

Liberalernas och i viss mån KD:s budget visar att de har omfamnat Region Gävleborgs hela uppdrag inklusive det regionala utvecklingsuppdraget, vilket jag ser som positivt. Det finns också skrivningar och formuleringar som är värda att ta till sig och jobba vidare med, vilket jag kommer att göra. Moderaternas budget saknar helhetsperspektiv och visar att de inte har samma fokus på det regionala utvecklingsuppdraget som sina kollegor i L och KD. Det är synd. Moderaterna vill samtidigt att Regionfullmäktige ska detaljstyra delar av sjukvården och personalpolitiken, vilket kan verka märkligt eftersom de menar att vi måste införa ett "lyssnande ledarskap".

Hur som helst så var debatten i det stora hela bra. Bra nivå med några få övertramp, kanske den bästa debatt någonsin i Regionfullmäktige. Extra roligt är att vi är många som deltar i debatten. Det ger mer spänst och fler perspektiv jämfört med om det bara är regionråd som äntrar talarstolen. Dagen avslutades med traditionell avslutningsmiddag på Långnäsparken. Dag två var också intressant, även om stämningen i fullmäktige var något sämre. Ett delbeslut i Byggprogrammet (planen för Gävle och Hudiksvalls sjukhus) avhandlades. Moderaterna, KD och Sjukvårdspartiet menar att man kan bygga nytt, om och renovera Gävle och Hudiksvalls sjukhus 20% billigare jämfört med det förslag som presenterats och som majoriteten står bakom. Detta utan att ha andra än allmänt svepande argument. Det känns lite märkligt eftersom särskilt Moderaterna annars är mycket noga med att ha kvalitetssäkrat beslutsunderlag. Vårt underlag är säkrat på så sätt att vi dragit lärdom av andra stora sjukhusbyggen i Sverige, samt att vi använt två av landets främsta företag när det gäller sjukhusbyggen. Debatten blir därför märklig. Skulle vi anamma M och SVG:s förslag till budget för Byggprogrammet är risken stor att det inte blir några nya lokaler för barn och kvinnosjukvården i Hudik, inget nytt onkologiskt centrum i Gävle, färre enkelrum i Gävle och inga enkelrum i Hudiksvall.

Fredagen ska ägnas åt storregionfrågan. På söndag åker jag till Rotterdam för årets upplaga av TEN-T dagarna. ((Trans European Transport Network) där vi ska jobba vidare för bland annat Botniska korridoren. Har också ett möte med Baltic Sea Commissions Transport Working Group. Semestern börjar närma sig, jag har inte flugfiskat på flera veckor. Börjar känna flugfiskeabstinens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar