tisdag 26 maj 2015

Helhetsansvar eller populism?

Bollnäs kommunfullmäktige är alltid intressant. Numera kan jag följa debatterna på ett annat sätt när jag inte längre har ledande uppdrag i kommunen. Jag gillar att lyssna och fundera på vad som sägs i talarstolen och vad som försöker sägas mellan raderna. Igår var det en tydlig skillnad mellan de seriösa partierna och de populistiska missnöjespartierna. De seriösa partierna ser kommunen och kommunpolitiken ur ett helhetsperspektiv medan de populistiska missnöjespartierna ser en fråga i taget och struntar i helheten.

Vi hade frågan om revisionsberättelsen, frågan om ansvarsfrihet och bokslutet för 2014. Berättigad kritik riktades till såväl kommunstyrelsen, socialnämnden och BUN för bristande måluppfyllelse samt att dessa inte gjort tillräckligt för att få en budget i balans. Otillräckliga sparåtgärder helt enkelt. Skarpast i kritiken var populisterna i Sjukvårdspartiet Bollnäspartiet. Henrik Olofsson från Sjukvårdspartiet gick längst när han i talarstolen uttryckte tvekam om att ställa sig bakom ansvarsfrihet. Henrik yrkade dessutom att delar av 2014 års underskott inte skulle återställas för BUN och Socialnämnden. Så lång finns en logik.

Senare på kvällen behandlades en motion om pedagogiska måltider för äldre med demens. En vällovlig motion med goda intentioner. Problemet är kommunens och socialnämndens ekonomiska situation. Det skulle kosta ungefär 2,9 miljoner kronor att införa detta. Det är också motiveringen att avslå motionen. De populistiska missnöjespartierna BP, SJP och SD ställde sig bakom motionen. Glömd var Socialnämndens ekonomiska situation, Henrik Olofsson hade redan glömt att han en timme tidigare krävt ökat sparbeting på nästan 5 miljoner kronor, glömt var kritiken mot bristande förmåga att genomföra kraftiga besparingar. De seriösa partierna från såväl kommunledning och opposition  talade däremot om helhetsperspektiv, ansvar och prioriteringar.

Lite senare ställde Thomas Brånedal (BP) en fråga om besparingarna inom kommunen. Frågan handlade om det kloka i att minska personalen med motsvarande 100 årsarbetare. En berättigad fråga kan det tyckas, om inte hans partikamrat Olov Nilsson Sträng tidigare under kvällen riktat skarp kritik mot kommunledningen att göra för lite för att få budgeten i balans. Det är lätt att tillhöra populistiska missnöjespartier. Man tar en fråga i taget i stället för att ta ansvar för helheten. Det går helt enkelt inte att ta helhetsansvar och samtidigt vara populist. Fast det behöver populistiska missnöjespartier aldrig ta hänsyn till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar