lördag 4 mars 2023

Är majoritetens politik hemlig? Tankar och funderingar på hur politik kan kommuniceras.

 Inom politiken finns egentligen inget rätt eller fel. Det beror mer på vilka värderingar och perspektiv man har.


Jag har under en längre tid kritiserat främst moderaterna för att inte ha någon sammanhållen politik för Region Gävleborg. Det gjorde jag redan förra mandatperioden när vi styrde och de var i opposition. Och det har i mina ögon inte blivit bättre efter det att M nu tillsammans md SD, KD och SVG styr regionen. De har presenterat en gemensam budget för 2023 som innehåller en del politik. Men det är enbart fragment. Jag saknar en sammanhållen politik för hela mandatperioden, en gemensam politisk överenskommelse som såväl jag, övriga partier, media och länets medborgare kan granska och förhålla sig till.


Härom dagen hade vi möte med länets funktionsrättsråd. Där presenterade det nya styret sig för länets funktionsrättsorganisationer. Regionstyrelsens ordförande Stenvard (M) berättade att de tänkte jobba annorlunda jämfört med tidigare regionledningar. Det finns en politiskt överenskommelse mellan SD, M, KD och SVG, men den tänker de hålla hemlig, de tänker åtminstone inte redovisa den offentligt. Istället tänker de använda budgeten för att kommunicera sin politik. 


Vi gjorde tvärtom när vi styrde. Våra respektive partier förhandlade fram en överenskommelse. Och utifrån den togs en politisk inriktning för hela mandatperioden fram som beslutades i regionfullmäktige. Den låg sedan till grund för budgetar och andra politiska beslut under hela mandatperioden. Öppet transparent och tydligt för alla som är intresserade. Tydligt för regiondirektören och övriga inom ledningen vad som gäller under mandatperioden. Öppet även för granskning och kritik från våra politiska motståndare.


Det finns som sagt var inget som är mer rätt än något annat, men jag kan ändå tycka att det är ett märkligt förhållningssätt att hålla sin politik hemlig för att istället portionera ut den i mindre delar genom budgeten. Jag tror att det leder till osäkerhet och spekulationer. Det kan ju visserligen vara en fördel om man inte vill bli granskad att portionera ut sin politik utan att ha en en helhet att värdera den mot.


Vi socialdemokrater kommer naturligtvis att granska, ifrågasätta och värdera majoritetens politik mot vår egen politik, även om det kan vara lite knepigare att göra så om det inte finns en sammanhållen politik att förhålla sig till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar