tisdag 24 januari 2023

Om bristen på politisk analys och prioriteringar. Funderingar efter regionstyrelsen

Jag tillhör de som menar att viktiga politiska beslut måste bygga på en politisk tanke, analys eller en politisk prioritering. Annars kan det bli riktigt fel. Åtminstone ur ett politiskt perspektiv. Jag har genom åren läst om och upplevt allt för många otydliga uppdrag som resulterat i förslag som varit helt omöjligt att få politiskt stöd för. Utredningar och förslag som skapat oro bland såväl medborgare som medarbetare och som sedan hamnat i papperskorgen.


Det var föremålet för en lång och stundtals hätsk debatt på dagens regionstyrelsesammanträde. Själva sakfrågan kan jag absolut känna sympati för. Den moderatledda majoriteten vill utreda och genomlysa regionstyrelsens centrala administration med ambitionen att göra besparingar antingen på 2, 5 eller 10 procent. Det är i mina ögon självklart att en organisation inte ska ha onödig administration eller mer byråkrati än nödvändigt.


Innan man beslutar om en sådan utredning bör man enligt mig först fråga sig vad man egentligen menar med central administration? Finns det någon verksamhet som är mer eller mindre prioriterad utifrån den politik man vill genomföra? Regionstyrelsens ansvarsområden är ju bla:


  • Regional utveckling
  • Infrastruktur
  • Kommunikation
  • Fastighet
  • Ekonomi
  • HR
  • Hälsovalet (vilket man vill undanta från uppdraget)


Är det något av dessa som är särskilt viktigt för den moderatledda regionledningen? Eller är det något område som man anser vara mindre viktigt? När man för sig själv inom majoriteten gjort någon form av analys kan formulera ett tydligt uppdrag utifrån politik och politiska prioriteringar.


Istället gör man tvärtom. Man ger regiondirektören ett öppet men mycket otydligt uppdrag att utreda och föreslå besparingar. Därefter tänker man göra en politisk analys och besluta om regiondirektörens förslag ligger i linje med vad man vill politiskt. Att vara otydlig och inte riktigt veta vad man vill som politiker är förödande. Man hamnar i diket och får ägna all tid och energi för att ta sig upp ur detsamma.


Våra förslag om ett tydligare uppdrag röstades ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar