onsdag 23 november 2022

Reflektioner från regionfullmäktige. Om motioner, återremisser och brist på handlingskraft

 Jobbar hemma idag. Behöver samla tankar från gårdagens RF. Eftersom jag inte har några möten inbokade gör jag det bäst hemma. 


Oppositionsrollen är ovan för oss, precis som att majoritetsrollen är ovan för den nya regionledningen. Läser en ledare av Lilian Sjölund https://www.ljusnan.se/2022-11-22/ovan-i-oppositionsrollen-visst--men-sd-ska-kritiseras-for-sakpolitiken om debatten, eller kanske avsaknaden av debatt om SD:s motion om att vägra vård för papperslösa. Lilian Sjölund skriver att man förlorat om man använder Hitler, nazism och rasism som bärande argument. Jag tror att hon har rätt. Man måste kunna debattera sakpolitik med SD utan att ständigt jämföra med Tyskland på 30-talet. Det är här och nu vi befinner oss och det måste finnas argument  från vår tid mot SD:s politik och den människosyn, ideologi och värderingar som ligger till grund för deras politik.


När det gäller själva motionen så menar jag att sjukvården, den behandlande läkaren eller sjuksköterskan ska behandla patienten utifrån de principer som styr svensk sjukvård. Människovärdesprincipen, behovs och solidaretetsprincipen och kostnadseffektivitetsprincipen. Om staten oavsett orsak misslyckats med att utvisa en person som därmed inte har rätt att vistas i landet ska det inte ha någon betydelse för hur man blir mottagen eller behandlad av sjukvården. Har man behov av sjukvård ska man få det oavsett vem man är. Det är inte sjukvårdens uppgift att sortera människor utifrån andra kriterier än behovet av vård. En sådan debatt bör man som Lilian Sjölund skriver kunna ta utan att blanda in rasism, nazism och Hitler.


Den nya regionledningen valde att återremittera SD:s motion med motiveringen att den bör beredas av den nya regionledningen. En märklig orsak om man frågar mig. Vi vet ju att KD delar vår uppfattning i frågan och att M och SVG delar SD:s uppfattning. De har ju enligt moderaten Stenvard förhandlat intensivt sedan valet för att få ihop en ny regionledning och en ny politik. Då borde en sådan här fråga redan vara hanterad och löst i förhandlingarna. Har man misslyckats att komma överens trots två och en halv månads förhandling är det anmärkningsvärt. Det bådar dessutom inte gott om den nya regionledningen redan från dag ett har inbyggda spänningar i de frågor de har att hantera. Risken är då stor att de kommer att ägna mer tid åt interna förhandlingar än att ta sig an de frågor och den verklighet väljarna gett dem i uppgift att lösa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar