torsdag 10 april 2025

Från bolagisering till utförsäljning – vad är det egentligen som pågår i Gävleborg?



Just nu sker något allvarligt med vår vård i Gävleborg. Kanske har du hört orden i förbifarten –bolagiseringprivatiseringhälsocentraler i egen regi – men inte riktigt hängt med om vad det handlar om. Det är helt rimligt. Mycket av det som händer sker bakom stängda dörrar, med få tydliga besked. Men det berör oss alla.

 

Bakgrunden är att SD, M, KD och Sjukvårdspartiet har beställt en utredning. Den kostade 1,2 miljoner kronor och togs fram av det privata konsultbolaget Sirona. Syftet var att få förslag på hur primärvården – alltså hälsocentralerna i Region Gävleborg – bättre ska klara sin ekonomi. I rapporten, som nu blivit grund för hela styrets politik, föreslås en tvåstegslösning: först ska man bolagisera den offentliga primärvården och därefter sälja den till privata vårdbolag.

 

Bolagiseringen är alltså bara första steget. Men det är ett nödvändigt steg för att kunna sälja. För att ett privat bolag ska kunna ta över en hälsocentral måste den först göras om till ett aktiebolag – med vinstintresse, styrelse och affärslogik. Det är exakt det som nu pågår i Region Gävleborg.

 

I rapporten, som är framtagen av styrets egna partier, rekommenderas detta alternativ mycket tydligt. På sidorna 21 till 23 lyfts så kallat “åtgärdsalternativ B” fram som det mest effektiva: att sälja hälsocentralerna till privata vårdbolag. Det är där man ser störst chans att få bort underskotten, enligt rapporten. På sidan 76 nämns till och med vilka företag som kan bli köpare: Capio, Praktikertjänst, Premicare, Hälsopartner, Doktorama och Gefle Läkargrupp. Några är redan verksamma i regionen och går med överskott, vilket enligt Sirona gör dem attraktiva som framtida ägare.

 

Samtidigt som detta händer – medan projektledare anställs, bolagsordningar förbereds och ägardirektiv skrivs – försäkrar styret att de inteplanerar att sälja någon hälsocentral. Men varför ska man tro på det löftet, när hela modellen man följer bygger på just en sådan försäljning? När regionstyrelsens ordförande inte ens vill lova att någon försäljning inte kommer att ske? Och framför allt: varför ska man lita på dem, när de gång på gång brutit tidigare löften?

 

Löftet om att inte stänga hälsocentralerna i Ljusne och Baldersnäs? Sveket är ett faktum, båda är stängda. Löftet om att återöppna familjeläkarjouren i Sandviken? Också brutet. Psykosavdelningen i Hudiksvall är nedlagd. Beroendevården i Hälsingland centraliseras.

 

Det är ett mönster. Ett där man säger en sak men gör en annan. Och nu gäller det hälsocentralerna.

 

Så nästa gång du hör att “ingen hälsocentral kommer att säljas” – ställ frågan: varför bolagiserar ni då, om ni inte tänker sälja? Och varför följer ni en rapport där det uttryckligen står att försäljning är nästa steg, med företag och allt redan listade?

I grunden handlar det om tillit. Om man kan lita på att den vård vi alla betalar för också ska finnas kvar för oss alla. Och just nu pekar allt på att det inte är fallet.